Muči vas gorušica? Ova tehnika disanja može olakšati tegobe

Gorušica je čest problem koji može značajno uticati na kvalitet života. Uzroci ovog stanja su različiti, a često su povezani sa načinom života, uključujući lošu ishranu, prekomernu telesnu težinu, pušenje i stres.

Shutterstock

Veza između stresa i gorušice je složena. Hronični stres može usporiti rad probavnih organa, povećati pritisak unutar želuca i pojačati osetljivost jednjaka na bol.

Takođe može smanjiti sposobnost regeneracije sluznice probavnih organa i povećati upalne procese.

Iako se može činiti da je teško rešiti ovaj problem, postoje načini da se uspostavi ravnoteža između creva i mozga. Promene u načinu života, poput pravilne ishrane bogate vlaknima, dovoljno sna, redovna fizičke aktivnosti, praktikovanje meditacije i tehnika disanja mogu pomoći u smirivanju nervnog sistema i ublažavanju simptoma gorušice.

Shutterstock 

Jedna od često zanemarenih, ali veoma efikasnih metoda za kontrolu gorušice je pravilno disanje. Mnogi ljudi misle da znaju pravilno da dišu, ali često ne koriste dijafragmu, glavni respiratorni mišić, na pravi način.

Dijafragmadeluje kao ventil, pomaže u zadržavanju kiseline u želucu, gde je ona potrebna za probavu hrane.

Primena tehnike disanja može značajno pomoći u smanjenju simptoma gorušice. Fokusiranje na duboko i mirno disanje može smanjiti stres, poboljšati probavu i smanjiti pritisak unutar želuca.

Uključivanje ovih tehnika u svakodnevnu rutinu može biti ključni korak ka zdravlju života i boljem upravljanju simptomima gorušice.

Shutterstock 

Kako se izvodi tehnika dijafragmičnog disanja?

  • Sedite udobno, s blago savijenim kolenima, i opustite ramena, glavu i vrat.
  • Stavite jednu ruku na gornji deo grudnog koša, a drugu odmah ispod rebara. Tako ćete osetiti kako se dijafragma pomera dok dišete.
  • Udahnite polako kroz nos, tako da se stomak pomera prema napred i pritiska ruku.
  • Ruka na grudima treba da ostane što mirnija.
  • Zategnite mišiće stomaka tako da se stomak vraća unutra dok izdišete kroz blago skupljene usne. Ruka na grudima treba da ostane što mirnija.
  • Ova tehnika pomaže da dišete dublje i opuštenije, navode stručnjaci sa Klevlendske klinike.

Prenela: O.M.

Izvor: Klix.ba/my.clevelandclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs