Hrana kao laksativ: Nutricionista otkriva 8 namirnica koje pospešuju probavu
Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

Hrana kao laksativ: Nutricionista otkriva 8 namirnica koje pospešuju probavu

Ishrana -

Osobama koje imaju zatvor ponovno uspostavljanje stolice može biti zaista naporno, pa je laksativ jedno od najboljih rešenja. Laksativi su medikamenti koji ublažavaju tegobe kod zatvora i regulišu pražnjenje creva. Ako niste za farmaceutske laksative, možete koristiti više namirnica u ishrani koje deluju na pražnjenje creva.

- Zatvor obično imaju osobe koje jedu dosta prerađene hrane i sasvim malo se kreću, kao i osobe starije životne dobi - kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar- nutricionista i otkriva nam koje namirnice deluju kao laksativ.

Jabuka ima blago laksativno delovanje, kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.
Jabuka ima blago laksativno delovanje, kaže Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista. foto: Privatna Arhiva

Namirnice koje sadrže dosta nerastvorljivih i rastvoljnivih vlakana, zatim masne namirnice su prvi kandidati. Evo šta treba više da konzumirate ako imate tvrdu i neredovnu stolicu:

suve šljive, suvo voće, šljive
foto: Shutterstock

Prema rečima Jasne Vujičić najpoznatije sredstvo koje naši penzioneri koriste kao laksativ je svakako suva šljiva.

- Pored vlakana koje poseduje, tu je prisutan i šećerni alkohol sorbitol koji deluje laksativno jer se ne aporbuje veće vezuje vodu u debelom crevu. Slična situacija je i sa suvim smokvama i kajsijama. Kod jabuke su pektini glavni za olakšavanje stolice i ubrzavaju kretanje debelog creva. Rastvorljiva vlakna upijaju vodu i omekšavaju stolicu, dok nerastvorljiva vlakna povećavaju zapreminu stolice i svakako oboje deluju laksativno - navodi nutricionista.

Čija seme, kaže, takođe sadrži puno rastvorljivih vlakana i prvi je kandidat za uvođenje u redovnu ishranu ako imate zatvor.

- Što se tiče masnih namirnica tu su laneno i maslinovo ulje i mleveno laneno seme dobra pomoćna sredstva za olakšavanje probave, a bonus je i što sadrže omega 3 masne kiseline koje snižavaju holesterol i trigliceride. Mahunarke kao što su sočivo, pasulj i grašak sadrže vlakna i metabolišu u buternu kiselinu koja deluje laksativno.

Magnezijum je u sastavu mnogih laksativa, ali i zelenog lisnatog povrća, pa zato birajte namirnice koje ga sadrže i delujte preventivno protiv zatvora.

- Pored navedenih namirnica postoje i razni čajevi koji deluju laksativno poput krušine i sene, kao i suplementi poput psilijuma, ali za to ipak se konsultujte sa vašim lekarom.

Postoje i razni čajevi koji deluju laksativno
Postoje i razni čajevi koji deluju laksativnofoto: profimedia

Promenite loše navike u ishrani

Nepravilna i neredovna ishrana je osnovni uzrok zatvora, pa je pre korišćenja bilo kakvih laksativa iz apoteke potrebno da promenite loše navike u ishrani.

- Industrijske i prerađene namirnice su lišene vlakana i pospešuju pojavu zatvora. S druge stane ishrana mediteranskog tipa uspešno rešava ovaj problem, pa idite u tom smeru.

Napravite plan ishrane koji je baziran na kuvanom, pečenom i dinstanom načinu pripreme pre nego na prženom i pohovanom. Sa gornjim namirnicama ne možete pogrešiti, koristite ih redovno.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track