Njegova vizuelna privlačnost, lakoća pripreme i zdravstvene prednosti samo su neke od stvari koje su popularisale balkanski doručak.
Laka priprema
Može se pripremiti vrlo lako, ali što je najvažnije, možete ga prilagoditi prema sopstvenim željama tj. pokušajte da prilagodite sastojke svojim potrebama i zdravstvenim potrebama.
Sirovo povrće je ključni sastojak ovog doručka. Neka vam ovo bude podsticaj da uključite namirnice koje možda ranije niste doručkovali – luk, papriku, paradajz, krastavce itd. Pored povrća i vlakana, ovakav doručak uključuje integralni hleb, sireve ili kobasice.
Pazite na unos soli
U celoj priči trebalo bi paziti i na unos soli. Dakle, ako odlučite da pratite ovogodišnji trend, pazite na unos natrijuma. Većina odraslih treba da ograniči unos natrijuma na manje od 2.300 mg dnevno, što je oko jedne kašičice kuhinjske soli.
- Ako ova vrsta doručka izaziva želju da jedete povrće i nemate problema sa srcem, možda bi bilo vredno uključiti ga s vremena na vreme - rekla je Diana Guevara, registrovani dijetetičar u UTHealth Houston.
Hleb ne mora da bude beli. To može biti hleb od celog zrna, hleb sa više vlakana, ako želite da bude još zdraviji.
Unos vlakana
Jedna od glavnih prednosti balkanskog doručka su upravo vlakna. Ovaj doručak može da obezbedi između 10 i 20 grama vlakana, koje unosite preko povrća (paprika, krastavac, paradajz).
Preporuka stručnjaka za dnevni unos vlakana je 25 do 30 grama, što Balkanci postižu svojim doručkom.
Vlakna nam pomažu da regulišemo nivo šećera, održavamo redovno varenje, stimulišemo rast zdravih bakterija u crevima i mogu da smanje nivo holesterola u krvi, posebno „lošeg LDL“ holesterola, i obezbede zdravo srce.
Ako odlučite da probate, postepeno uvodite vlaknaste sastojke da biste izbegli probleme sa varenjem. Prilagodite svoj obrok zdravijim opcijama, kao što su hleb od integralnog brašna i malo natrijuma, kako biste osigurali da vaš doručak bude ukusan i hranljiv.
6 ključnih stavki vezanih za balkanski doručak:
- Osnovni deo ovog doručka je sirovo povrće, čime unosimo vlakna.
- Trebalo bi početi sa laganom konzumacijom ovog doručka koji se sastoji od hleba, povrća, sireva, suhomesnatih proizvoda itd.
- Pazite na unos natrijuma.
- Ne preterujte sa prerađenim mesom, jer to smanjuje rizik od raka.
- Prilagodite hranu sebi
- Žvaći svoju hranu.
Prenela: N.R.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs