probajte

Ne znate kako da napravite ovseno mleko? Isprobajte ovaj jednostavan recept nutricioniste

Shutterstock

Ovseno mleko je odlična zamena za kravlje, posebno za one koji ne podnose laktozu, a možete i sami da ga napravite kod kuće uz ovaj jednostavan recept.

Ovseno mleko je biljna alternativa običnom mleku, napravljena od ovsenih pahuljica i vode. Dobija se tako što se ovsene pahuljice potope u vodu, samelju i procedе kako bi se dobio kremasti napitak blagog, orašastog ukusa. Ovo mleko je savršeno za vegane, osobe koje ne podnose laktozu i one koji traže zdraviju zamenu za mlečne proizvode. Takođe je bogato vitaminima i mineralima, a možete ga dodati u kafu, smutije, pahuljice i razne recepte za zdrava jela.

Kako da napravite ovseno mleko?

Evo jednostavnog recepta koji preporučuje nutricionistkinja Ališa Džasvani.

Potrebno vam je 

  • šolja ovsenih pahuljica
    4 šolje filtrirane vode
    prstohvat soli (po želji)
    zaslađivač (po želji, npr. javorov sirup, med ili urme)
    aroma (po želji, npr. vanila ili cimet)

Priprema

Za kremastiju teksturu, mada ovaj korak nije neophodan, prethodno potopite ovsene pahuljice u vodu na 30 minuta do sat vremena. Nakon toga ih procedite. Stavite ovsene pahuljice, vodu, so, zaslađivač i arome u blender. Blendajte 30-60 sekundi dok smesa ne postane glatka i kremasta. Procedite smesu kroz cediljku ili gazu, pritisnite pulpu kako biste izvukli što više tečnosti. Sipajte ovseno mleko u posudu sa poklopcem i čuvajte u frižideru do 4-5 dana.

Idelano za dane posta i one koji su osetljivi na laktozu Foto: Shutterstock

Korisni saveti

  • Za gušće mleko koristite manje vode ili duže potopite pahuljice
    Za ređe mleko dodajte više vode
    Eksperimentišite sa ukusima poput čokolade, vanile ili kardamoma

Prednosti ovsenog mleka

Ovseno mleko ne sadrži proizvode životinjskog porekla ni laktozu, pa je idealno za vegane i osobe koje imaju problem sa varenjem mlečnih proizvoda, naglašava Ališa Džasvani.

- Osim toga, beta-glukan, koji se prirodno nalazi u ovsu, ima blagotvorno deluje na varenje i može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola, ojača imuni sistem i smanji rizik od određenih bolesti povezanih s upalama, kao što su dijabetes tipa 2 ili kardiovaskularne bolesti - dodaje. 

Mogući nedostaci

Iako je ovo mleko zdravo, pojedine osobe mogu da imaju nadimanje ili gasove zbog prirodnih šećera u ovsu. Takođe, sadrži manje proteina od kravljeg mleka, što može da bude mana za one koji žele proteinski bogat napitak.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs