10 namirnica koje štite od upala: Nutricionista otkriva šta je najgore što možete pojesti
Mnoga istraživanja pokazuju da je upala krivac za brojne zdravstvene probleme, uključujući srčane bolesti, dijabetes, autoimune bolesti i mnoge druge.
Upala je prirodna reakcija tela kada smo povređeni ili bolesni i deo je prirodnog procesa izlečenja. Ono što je manje poznato jeste da i određene životne navike, kao i ono što jedemo, direktno utiče na nivo upale, kaže nutricionista Dijana Radetić, a za one koji već imaju hronična stanja izazvana upalom, kontrola ishrane je jedna od ključnih stvari koje treba preduzeti.
Šta treba izbegavati?
Smatra se da sve višestruko prerađene namirnice mogu da izazovu upalni proces. Ove namirnice mogu da promene mikrofloru creva, to jest odnos dobrih i loših bakterija.
- Ta promena u telu može da utiče na imuni sistem i pokrene njegovu rekciju, odnosno da dovede do imunog odgovora, pojave upale i kada nije došlo do povrede ili infekcije - navodi naša sagovornica.
Preterivanje u ishrani sa višestruko prerađenim namirnicama može da dovede i do razvoja dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.
Svakako najbolji način da izbegnete višestruko prerađene namirnice je čitanje sastava proizvoda. Ukoliko postoje sastojci koji su nepoznati i nerazumljivi, najbolje je da taj proizvod ostavite na polici, sugeriše naša sagovornica.
Namirnice sa protivupalnim svojstvom
Kako postoje namirnice koje mogu da budu uzročnik hronične upale, tako postoje i one koje umanjuju upalu, jer su bogate materijama sa protivupalnim svojstvom. Među njima se ističu:
- Sve u svemu, najbolja ishrana je ona koja se bazira na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku – poručuje Dijana Radetić.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni