Mnoga istraživanja pokazuju da je upala krivac za brojne zdravstvene probleme, uključujući srčane bolesti, dijabetes, autoimune bolesti i mnoge druge.

Upala je prirodna reakcija tela kada smo povređeni ili bolesni i deo je prirodnog procesa izlečenja. Ono što je manje poznato jeste da i određene životne navike, kao i ono što jedemo, direktno utiče na nivo upale, kaže nutricionista Dijana Radetić, a za one koji već imaju hronična stanja izazvana upalom, kontrola ishrane je jedna od ključnih stvari koje treba preduzeti.

Šta treba izbegavati?

Smatra se da sve višestruko prerađene namirnice mogu da izazovu upalni proces. Ove namirnice mogu da promene mikrofloru creva, to jest odnos dobrih i loših bakterija.

- Ta promena u telu može da utiče na imuni sistem i pokrene njegovu rekciju, odnosno da dovede do imunog odgovora, pojave upale i kada nije došlo do povrede ili infekcije - navodi naša sagovornica.

hrana-shutterstock-1761913922.jpg
Shutterstock 

Preterivanje u ishrani sa višestruko prerađenim namirnicama može da dovede i do razvoja dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti.

- Zato je u svakodnevnoj ishrani najbolje drastično smanjiti višestruko prerađene ugljene hidrate, kao što su slatkiši i grickalice, pržene namirnice, gazirane i negazirane napitke sa šećerom, mesne prerađevine i višestruko prerađene i trans masti, kao što su margarin, biljna slatka pavlaka i slično – savetuje Dijana Radetić.

Svakako najbolji način da izbegnete višestruko prerađene namirnice je čitanje sastava proizvoda. Ukoliko postoje sastojci koji su nepoznati i nerazumljivi, najbolje je da taj proizvod ostavite na polici, sugeriše naša sagovornica.

maslinovo-ulje.jpg
Shutterstock 

Namirnice sa protivupalnim svojstvom

Kako postoje namirnice koje mogu da budu uzročnik hronične upale, tako postoje i one koje umanjuju upalu, jer su bogate materijama sa protivupalnim svojstvom. Među njima se ističu:

  • Bobičasto voće – bogat izvor biljnih vlakana, vitamina, minerala i antocijana
  • Masna riba – izvor proteina i dugih lanaca omega 3 masnih kiselina, kao što su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA)
  • Brokoli i ostale kupusnjače, kao što su karfiol, kelj, prokelj i slično – izvor sulforana
  • Paprika – izvor vitamina C, slatka paprika izvor kvercentina, a ljuta sinapinske i ferulne kiseline
  • Pečurke – sadrže selenijum, bakar, vitamine B grupe i fenole
  • Grožđe – pored ostalog sadrži i antocijane
  • Maslinovo eksta devičansko ulje – sadrži mononezasićene masne kiseline i oleokantal
  • Crna čokolada i kakao – bogat izvor flavanola
  • Paradajz – sadrži likopen
  • Trešnje – izvor antocijana i katehina

- Sve u svemu, najbolja ishrana je ona koja se bazira na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom obliku – poručuje Dijana Radetić.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.