Avokado je poznat po brojnim zdravstvenim benefitima, zašto ga ne biste iskoristili za pravljenje ukusne poslastice?

Avokado je bogat izvor zdravih masti i esencijalnih hranljivih materija kao što su vitamini C i B6, te kalijum, zbog čega se smatra super namirnicim. Dobro se slaže sa većinom povrća i voća, pa ga često nalazimo u salatama, tostu, sendvičima i šejkovima. Takođe, može bezbedno da se kombinuje sa mlečnim proizvodima.

Recept za sladoled od avokada

Potrebno vam je:

Priprema:

Izmiksajte avokado, kondenzovano ili kokosovo mleko i ekstrakt vanile dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u posudu, pokrijte i zamrznite na najmanje četiri sata, ali je mešajte svakih 30 minuta tokom prva dva sata kako biste razbili kristale leda.

Servirajte uz sveže voće i orašaste plodove po izboru, kao i sa par listića nane.

avokado-shutterstock-785296315.jpg
Shutterstock 
Zbog svoje bogate kremaste teksture i ukusa sličan je maslacufoto: Shutterstock

Koje su zdravstvene prednosti avokada?

  • Bogat je mononezasićenim mastima, koje mogu da pomognu u snižavanju lošeg holesterola i tako poboljšaju zdravlje srca, kaže nutricionista i stručnjak za ajurvedu Dimpl Džangda.
  • Avokado sadrži hranljive materije kao što je kalijum, koji je dobar za održavanje zdravogkrvnog pritiska. Stotinu grama avokada sadrži 485 mg kalijuma, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD.
  • Sadrži dobre masti i vlakna, što pomaže u lakšoj probavi. Stotinu grama avokada ima 6,7 grama vlakana, prema USDA.
  • Avokado je takođe bogat antioksidansima kao što su vitamini C i E, koji pomažu u borbi protiv upala i hroničnih bolesti.
  • Zdrave masti u avokadu takođe pomažu u boljoj apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima iz drugih namirnica.
  • Sadrži zeaksantin i lutein, dva antioksidansa koji pomažu u smanjenju oštećenja oka, uključujući i ona izazvana ultraljubičastim zracima.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs