5 načina na koje avokado menja vaše telo: Od holesterola do lepog tena
Foto: Shutterstock

super koristan

5 načina na koje avokado menja vaše telo: Od holesterola do lepog tena

Ishrana -

Bogat, kremast i punog ukusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu, a prepoznatljiv je po velikom udelu "dobrih" masti.

Avokado je od davnina poznato tropsko voće. Potiče iz prašuma Južne i Severne Amerike gde se koristilo u kulinarstvu još pre 8.000 godina. Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali kraljevskim voćem i verovali da neguje telo spolja i iznutra. Njihova zapažanja bila su tačna, isto kao i verovanje u blagodati avokada, što su kasnije potvrdila brojna naučna istraživanja.

Naziv avokado potiče od astečke reči “ahuacatl” koja označava “krokodilovu krušku”. Kultivisani uzgoj avokada započeo je pre 5.000 godina, a u Evropu su ga u 16. veku doneli Španci.

u društvu zdravih namirnica
u društvu zdravih namirnicafoto: Shutterstock

Obilje masnih kiselina

Bogat, kremast i punog ukusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu, a prepoznatljiv je po velikom udelu "dobrih" masti. Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, devet grama ugljenih hidrata i dva grama proteina.

Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Bogat je vlaknima, kalijumom, vitaminima E i B, kao i folnom kiselinom. Ako ga kombinujete s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K i karotenoida.

- Avokado je zaista jedno od malih čuda prirode i predlažem da ga jedete nekoliko puta nedeljno - sugeriše Frenk Lipman, autor bestselera Njujork tajmsa.

uz tost i poširano jaje za doručak
uz tost i poširano jaje za doručakfoto: Shutterstock

Slede neke od prednosti česte konzumacije avokada.

Vaš holesterol se poboljšava

Iako je avokado možda na lošem glasu zbog visokog sadržaja kalorija i masti, u pitanju su mahom mononezasićene masti, koje su zdrave u umerenim količinama.

Ove masti podižu nivo "dobrog" HDL holesterola, dok snižavaju "loš" LDL holesterol.

Imate bolje varenje

Pola avokada sadrži nešto manje od pet grama dijetalnih vlakana. Nutricionista Megan Ver ističe da dodavanje avokada u svakodnevnu ishranu može da spreči zatvor i pomogne varenje.

Još jedna prednost ovog voća bogatog vlaknima je ta što daje osećaj sitosti. Dodavanjem kriški avokada u tost, sendviče ili salate, možete da ostanete siti do tri sata.

Zaštićeni ste od bolesti i infekcija

Avokado je odličan izvor vitamina B koji pomaže u sprečavanju raznih bolesti i infekcija. Pun je vitamina C i E, kao i prirodnih biljnih jedinjenja koja podržavaju imunitet.

od avokada možete da pripremite i sladoled
od avokada možete da pripremite i sladoledfoto: Profimedia

Kako je bogat antioksidativnim fitohemikalijama (kao što su lutein i zeaksantin), avokado može da pomogne u prevenciji katarakte i makularne degeneracije oka.

Manje stresa, više sna

Ne samo da je avokado odličnog ukusa, već je i pun magnezijuma (19,5 miligrama na pola avokada), koji stručnjaci smatraju nutrijentom broj jedan protiv stresa, za opuštanje mišića i miran san, kaže nutricionista Elis Museles.

Koža ima prirodan sjaj

Sjajna koža, bistre oči i zdrava kosa su dodatne prednosti konzumiranja ove neverovatne super namirnice.

To zbog vitamina rastvorljivih u mastima i mononezasićenih masti, napominju stručnjaci. Iako ove prednosti dolaze od konzumiranja avokada, koristan je i kad se koristi lokalno.

Jestivo je i seme

Avokado možete jesti sirov ili ga termički obraditi. Najpoznatije jelo od avokada je meksički sos gvakamole - pire od avokada pomešan sa sokom limete, čilijem, korijanderom, lukom, solju i biberom.

Avokado se odlično uklapa u razne kombinacije salata, može se koristiti kao namaz, dodatak hladnim čorbama ili umacima. S avokadom možete pripremiti i poslastice, poput musa, sorbea i sladoleda ili raznih voćnih salata.

Seme avokada je takođe jestivo i izuzetno hranjivo iako deluje čvrsto i neupotrebljivo. Lako ga možete usitniti pomoću multipraktika i dodati u salate, čorbe i smutije.

Pripremila: N.L.

Izvor: Msn.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track