5 načina na koje avokado menja vaše telo: Od holesterola do lepog tena
Bogat, kremast i punog ukusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu, a prepoznatljiv je po velikom udelu "dobrih" masti.
Avokado je od davnina poznato tropsko voće. Potiče iz prašuma Južne i Severne Amerike gde se koristilo u kulinarstvu još pre 8.000 godina. Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali kraljevskim voćem i verovali da neguje telo spolja i iznutra. Njihova zapažanja bila su tačna, isto kao i verovanje u blagodati avokada, što su kasnije potvrdila brojna naučna istraživanja.
Naziv avokado potiče od astečke reči “ahuacatl” koja označava “krokodilovu krušku”. Kultivisani uzgoj avokada započeo je pre 5.000 godina, a u Evropu su ga u 16. veku doneli Španci.
Obilje masnih kiselina
Bogat, kremast i punog ukusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu, a prepoznatljiv je po velikom udelu "dobrih" masti. Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, devet grama ugljenih hidrata i dva grama proteina.
- Avokado je zaista jedno od malih čuda prirode i predlažem da ga jedete nekoliko puta nedeljno - sugeriše Frenk Lipman, autor bestselera Njujork tajmsa.
Slede neke od prednosti česte konzumacije avokada.
Vaš holesterol se poboljšava
Iako je avokado možda na lošem glasu zbog visokog sadržaja kalorija i masti, u pitanju su mahom mononezasićene masti, koje su zdrave u umerenim količinama.
Imate bolje varenje
Pola avokada sadrži nešto manje od pet grama dijetalnih vlakana. Nutricionista Megan Ver ističe da dodavanje avokada u svakodnevnu ishranu može da spreči zatvor i pomogne varenje.
Još jedna prednost ovog voća bogatog vlaknima je ta što daje osećaj sitosti. Dodavanjem kriški avokada u tost, sendviče ili salate, možete da ostanete siti do tri sata.
Zaštićeni ste od bolesti i infekcija
Avokado je odličan izvor vitamina B koji pomaže u sprečavanju raznih bolesti i infekcija. Pun je vitamina C i E, kao i prirodnih biljnih jedinjenja koja podržavaju imunitet.
Kako je bogat antioksidativnim fitohemikalijama (kao što su lutein i zeaksantin), avokado može da pomogne u prevenciji katarakte i makularne degeneracije oka.
Koža ima prirodan sjaj
Sjajna koža, bistre oči i zdrava kosa su dodatne prednosti konzumiranja ove neverovatne super namirnice.
To zbog vitamina rastvorljivih u mastima i mononezasićenih masti, napominju stručnjaci. Iako ove prednosti dolaze od konzumiranja avokada, koristan je i kad se koristi lokalno.
Pripremila: N.L.
Izvor: Msn.com/Zdravlje.kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni