Ljudsko telo u proseku sadrži oko 25 grama ovog minerala: 60 odsto ukupne količine uskladišteno je u kostima, oko 25 odsto koriste mišići (magnezijum stimuliše mišićno opuštanje) a preostalih 15 odsto raspodeljeno je na mozak, srce, jetru i bubrege.
Magnezijum učestvuje u prenosu nervnih impulsa, u proizvodnji proteina i u regulaciji srčanog ritma. Takođe, reguliše intestinalni tranzit i na taj način sprečava pojavu zatvora. Osim toga, izvanredan je prirodni lek protiv stresa jer stimuliše uspostavljanje nervne i psihoemotivne ravnoteže.
Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos magnezijuma su:
* stalni osećaj umora
* napetost
* nervoza
* stres
* nesanica
* grčevi
* ponekad i lupanje srca
Istraživanja pokazuju da od nedostatka ovog minerala naročito pate žene koje često drže dijete pa zbog vitke linije izbegavaju konzumiranje hleba, skrobnih namirnica, čokolade i suvog voća. Nedostatak je primećen i kod osoba koje preterano uživaju u alkoholu ili su stalno izložene stresu.
5 prirodnih načina da nadoknadite magnezijum:
Banane
Možda je najlakši način da unesete magnezijum taj da pojedete bananu. Jedna banana sadrži 32 mg magnezijuma.
Spanać i kelj
Spanać i kelj su bogati vlaknima, antioksidantima, vitaminima ali i mineralima kao što je magnezijum.
Ovas
Jedna šolja ovsene kaše sadrži 61 mg magnezijuma. Ako uz ovaj doručak dodate i malo semenki i koštunjavog voća, povećaćete taj broj.
Semenke
Semenke bundeve, orah, brazilski orah, bademi i pistaći dobar su izvor magnezijuma, koji pomaže kod anksioznosti i depresije. Oni takođe poboljšavaju raspoloženje zato što sadrže protein, vlakna, zdrave masti i druge nutritiente.
Crna čokolada
Čokolada koja sadrži više od 80 odsto kakaa u sebi, bogata je antioksidantima. Takođe sadrži dosta magnezijuma.
Žene bi trebalo da unesu od 310 do 320 mg magnezijuma dnevno, a u koliko su u drugom stanju od 350 do 360 mg. Magnezijum se može nadoknaditi u vidu tableta, ali tada može da škodi ukoliko se koriste neki lekovi za visok krvni pritisak ili neki antibiotici. Zbog toga je najbolje uneti magnezijum kroz hranu.
Izvor: Zdravaiprava/ kurir.rs