5 prirodnih načina da nadoknadite magnezijum: Evo koji simptomi ukazuju da vam fali ovaj važan mineral
Foto: Shutterstock

Savet

5 prirodnih načina da nadoknadite magnezijum: Evo koji simptomi ukazuju da vam fali ovaj važan mineral

Zdravlje -

Magnezijum je važan za zdravlje zuba, kostiju, srca, bubrega i mišića, takođe, on pomaže da se regulišu ostali nutritijenti, kao što su bakar, cink i vitamin D. Prisutan u skoro svim ćelijama, čuvar nervnog sistema, magnezijum igra važnu ulogu u brojnim telesnim funkcijama, i učestvuje u više od 300 enzimskih reakcija.

Ljudsko telo u proseku sadrži oko 25 grama ovog minerala: 60 odsto ukupne količine uskladišteno je u kostima, oko 25 odsto koriste mišići (magnezijum stimuliše mišićno opuštanje) a preostalih 15 odsto raspodeljeno je na mozak, srce, jetru i bubrege.

Magnezijum učestvuje u prenosu nervnih impulsa, u proizvodnji proteina i u regulaciji srčanog ritma. Takođe, reguliše intestinalni tranzit i na taj način sprečava pojavu zatvora. Osim toga, izvanredan je prirodni lek protiv stresa jer stimuliše uspostavljanje nervne i psihoemotivne ravnoteže.

Simptomi koji ukazuju na nedovoljan unos magnezijuma su:

* stalni osećaj umora

* napetost

* nervoza

* stres

* nesanica

* grčevi

* ponekad i lupanje srca

Istraživanja pokazuju da od nedostatka ovog minerala naročito pate žene koje često drže dijete pa zbog vitke linije izbegavaju konzumiranje hleba, skrobnih namirnica, čokolade i suvog voća. Nedostatak je primećen i kod osoba koje preterano uživaju u alkoholu ili su stalno izložene stresu.

5 prirodnih načina da nadoknadite magnezijum:

Banane

Možda je najlakši način da unesete magnezijum taj da pojedete bananu. Jedna banana sadrži 32 mg magnezijuma.

banane
foto: Shutterstock

Spanać i kelj

Spanać i kelj su bogati vlaknima, antioksidantima, vitaminima ali i mineralima kao što je magnezijum.

Ovas

Jedna šolja ovsene kaše sadrži 61 mg magnezijuma. Ako uz ovaj doručak dodate i malo semenki i koštunjavog voća, povećaćete taj broj.

Semenke

Semenke bundeve, orah, brazilski orah, bademi i pistaći dobar su izvor magnezijuma, koji pomaže kod anksioznosti i depresije. Oni takođe poboljšavaju raspoloženje zato što sadrže protein, vlakna, zdrave masti i druge nutritiente.

semenke, lan, semenke bundeve, semenke suncokreta
foto: Shutterstock

Crna čokolada

Čokolada koja sadrži više od 80 odsto kakaa u sebi, bogata je antioksidantima. Takođe sadrži dosta magnezijuma.

Žene bi trebalo da unesu od 310 do 320 mg magnezijuma dnevno, a u koliko su u drugom stanju od 350 do 360 mg. Magnezijum se može nadoknaditi u vidu tableta, ali tada može da škodi ukoliko se koriste neki lekovi za visok krvni pritisak ili neki antibiotici. Zbog toga je najbolje uneti magnezijum kroz hranu.

Izvor: Zdravaiprava/ kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track