Keleraba ima ukus sličan srcu kupusa, samo što je blaža i hrskavija, a preporučuje se za jačanje imuniteta, kod hipoglikemije i dijabetesa, snižava krvni pritisak i idealna je za skidanje kilograma.
Jedna šolja kelerabe sadrži više C vitamina nego što vam treba za ceo dan - 138 odsto preporučenog dnevnog unosa. Sadrži i vitamine B grupe, a u nešto manjoj količini vitamin A i karoten. Od minerala su prisutni kalijum, bakar, kalcijum, mangan, gvožđe i fosfor.
Ako nemate ideju kako da je pripremite, predlažemo vam ukusnu čorbicu prema receptu nutricioniste Branke Mirković. Uživajte...
Čorba od kelerabe
Sastojci:
- 2 kelerabe srednje veličine
- 150 g krompira, mogu i mladi krompirići
- 1 l bujona od povrća ili mesa
- 2 čena belog luka
- 1 dl pavlake za kuvanje
- 2 kaške seckanog peršuna
- so, biber po ukusu
Kalorijska vrednost po porciji 188 kcal
Priprema:
Kelerabu isecite na kratke štapiće i skuvajte u bujonu. Izvadite rešetkastom kašikom i narendan krompir skuvajte u bujonu. Štapnim mikserom napravite potaž od krompira. Vratite štapiće, kratko prokuvajte, dodajte pavlaku i proverite ukus, pa po potrebi dodajte so, biber i beli luk. Ukrasite listovima svežeg peršuna.
Pripremila: Nataša Lazović