Ako ste odlučili da primenite fino čišćenje organizma pred leto, obavezno u ishranu uvrstite - kelerabu.

Keleraba ima ukus sličan srcu kupusa, samo što je blaža i hrskavija, a preporučuje se za jačanje imuniteta, kod hipoglikemije i dijabetesa, snižava krvni pritisak i idealna je za skidanje kilograma.

Jedna šolja kelerabe sadrži više C vitamina nego što vam treba za ceo dan - 138 odsto preporučenog dnevnog unosa. Sadrži i vitamine B grupe, a u nešto manjoj količini vitamin A i karoten. Od minerala su prisutni kalijum, bakar, kalcijum, mangan, gvožđe i fosfor.

screenshot-9.jpg
Pritnsceen 

Ako nemate ideju kako da je pripremite, predlažemo vam ukusnu čorbicu prema receptu nutricioniste Branke Mirković. Uživajte...

Čorba od kelerabe

Sastojci:

  • 2 kelerabe srednje veličine
  • 150 g krompira, mogu i mladi krompirići
  • 1 l bujona od povrća ili mesa
  • 2 čena belog luka
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • 2 kaške seckanog peršuna
  • so, biber po ukusu

Kalorijska vrednost po porciji 188 kcal

Priprema:

Kelerabu isecite na kratke štapiće i skuvajte u bujonu. Izvadite rešetkastom kašikom i narendan krompir skuvajte u bujonu. Štapnim mikserom napravite potaž od krompira. Vratite štapiće, kratko prokuvajte, dodajte pavlaku i proverite ukus, pa po potrebi dodajte so, biber i beli luk. Ukrasite listovima svežeg peršuna.

Pripremila: Nataša Lazović