7 simptoma koji ukazuju na nedostatak kalijuma: Najopasnija je srčana aritmija
Foto: Shutterstock

OPREZ

7 simptoma koji ukazuju na nedostatak kalijuma: Najopasnija je srčana aritmija

Zdravlje -


Nedostatak kalijuma ili hipokalemija mogu se prepoznati po određenim simptomima koji se lako mogu pripisati i drugim zdravstvenim stanjima ili umoru. Tako da možda imate ovaj problem, ali ni ne znate da se telo bori protiv njega. Idemo redom...

Verovatno ne znate toliko o kalijumu kao o vitaminu C ili D, koji se često pominju, pa ni ne primećujete da vam nedostaje. Kalijum je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u organizmu – između ostalog, pomaže u regulisanju mišićnih kontrakcija, obezbeđuje pravilno funkcionisanje nerava, reguliše ravnotežu tečnosti...

Potrebno vam je najmanje 2 g kalijuma dnevno, što možete dobiti iz uravnoteženih, raznovrsnih obroka, od kojih je najviše povrća i voća. Ako iz nekog razloga imate niži nivo kalijuma od navedenog dolazi do hipokalemije.

Kako znate da vam nedostaje kalijuma?

Nedostatak kalijuma najčešće ne nastaje zbog izostanka određenih namirnica na jelovniku, do toga uglavnom dovode bolesti bubrega i creva. Ovo je ozbiljan nedostatak, ali je verovatnije da ćete patiti od blagog nedostatka kalijuma, što ćete primetiti po sledećim simptomima:

  • dijareja i povraćanje
  • uzimanje određene hrane (diuretika)
  • alkaloza
  • bolesti koje utiču na nadbubrežnu žlezdu
  • nedostatak magnezijuma (ovaj mineral je potreban za preradu kalijuma)

Kada nivo kalijuma malo opadne, pored gore navedenih, pojavljuju se i sledeći simptomi:

Mučnina i umor

Prvo će se pojaviti mučnina i umor i verovatno biste pomislili na neku vrstu prehlade ili virusa koji vam je preneo kolega. Ali, kao što smo ranije spomenuli, kalijum se brine za kontrakciju mišića, pa kada ga nema, oni se slabije kontrahuju. Istovremeno, proizvodnja insulina slabi, kao rezultat toga, nivo šećera u krvi raste.

Grčevi i trzanje mišića

Kalijum u mišićnim ćelijama prenosi signale iz mozga koji stimulišu kontrakciju mišića. Pored toga, pomaže u skupljanju tako što se povlači iz ćelija. Ako vam nedostaje kalijuma, mozak slabije prenosi signale i mišići se sporije kontrahuju, pa doživite dugi grč mišića ili neprijatan trzaj. Ako redovno vežbate, i jedno i drugo može nastati zbog nedostatka kalcijuma ili preskakanja vežbi istezanja.

Grčevi u mišićima su jasan signal da vam nedostaje kalijum
Grčevi u mišićima su jasan signal da vam nedostaje kalijumfoto: Shutterstock

Problema sa disanjem

Kalijum pomaže u prenošenju signala koji diktiraju kontrakciju i širenje pluća. Ljudi sa nedostatkom mogu iskusiti kratak dah i otežano disanje. Ako vam se tako nešto desi, odmah potražite medicinsku pomoć, bez obzira na uzrok.

Problemi sa varenjem

Ne, nemate stomačni grip, ali na vašem meniju nedostaje hrana bogata kalijumom. Ne samo u mišićima, kontrakcije se javljaju i tokom varenja hrane. Za to se brine kalijum, a u slučaju nedostatka javlja se nadutost i zatvor. Verovatno prvo na šta pomislite jeste šta ste pojeli, ili čega ste pojeli previše, ali u stvarnosti to nije dovoljno povrća.

Lupanje srca

Lupanje srca su poremećaji srčanog ritma do kojih može doći usled nedostatka kalijuma u ​​telu. Kada prođe u i iz srčanih ćelija, reguliše otkucaje srca i tada ne osećate nikakve probleme. Nizak nivo kalijuma menja ovaj protok, izazivajući probleme sa srcem.

Banane su odličan izvor kalijuma
Banane su odličan izvor kalijumafoto: Shutterstock

Kako obezbediti dovoljan unos kalijuma?

Zapravo je prilično lako samo dodajte sledeće namirnice u vaš jelovnik:

  • banane
  • slatki krompir
  • pomorandže
  • pasulj
  • paradajz
  • suve kajsije
  • krompir
  • spanać
  • avokado
  • bademe, lešnike, kikiriki...

Prenela V. N.

Izvor: Aktivni.si/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track