OBRATITE PAŽNJU

Ko i zašto ne bi trebalo da jede đumbir? Jeste zdrav, ali ne i kad imate ove probleme

Shutterstock

Đumbir se od davnina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i poznat je po svojim blagotvornim efektima na opšte zdravlje i vitalnost. Međutim, nije pogodan za svakoga, pa je važno znati u kojim situacijama ga treba izbegavati.

Đumbir sadrži gingerole, jedinjenja koja imaju antiinflamatorno, analgetičko i antipiretičko dejstvo. Ove supstance su ključne za prevenciju i ublažavanje simptoma hroničnih inflamatornih bolesti.

Ko bi trebalo da izbegava đumbir:

Osobe sa ulceroznim kolitisom i inflamatornim oboljenjima creva mogu da imaju neprijatne reakcije ako unose đumbir u većim količinama.

Osobe sa poremećajem zgrušavanja krvi trebalo bi da ga izbegavaju, jer đumbir podstiče cirkulaciju i može da povisi krvni pritisak.

Trudnice, naročito u poslednje dve nedelje trudnoće, trebalo bi da izbegavaju ovaj začin, jer može izazove kontrakcije materice.

Osobe koje se spremaju za hirurške zahvate trebalo bi da preskoče đumbir, jer može da poveća rizik od obilnijeg krvarenja.

Osobe koje uzimaju određene lekove, kao što su lekovi za srce, antihistaminici, lekovi protiv tumora ili lekovi za mršavljenje, treba da se posavetuju sa lekarom pre nego što počnu da koriste đumbir.

Đumbir sadrži gingerole, jedinjenja koja imaju antiinflamatorno dejstvo Foto: Shutterstock


Zdravstvene prednosti đumbira?

Đumbir u hrani i pićima poboljšava varenje, pomaže u saniranju prehlade, a tople obloge od đumbira mogu da smanje napetost, bolove i grčeve.

Ipak, iako ima mnogo korisnih svojstava, važno je biti umeren.

Fitoterapeuti savetuju da ne prelazite dozu od četiri grama dnevno, jer veće količine mogu da izazovu gasove, nadimanje i gorušicu.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs