Čaj od šipka ublažava prehladu, ali i bol u zglobovima: Čuveni travar otkriva kako ga pravilno spremiti
Kako da pravilno napravite čaj od šipurka ili šipka, a da zadržite sve što je u njemu blagotvorno i što ovaj napitak čini pravim eliksirom zdravlja?
Da su srednjovekovni moreplovci znali za blagotvorna svojstva šipurka, Amerika bi verovatno bila otkrivena mnogo ranije, kaže na svom Instagram nalogu Momčilo Antonijević, novinar i fitoterapeut. Naime, jedan od najvećih problema prilikom dugih prekookeanskih putovanja bio je skorbut, bolest mornara koja je odnela veliki broj života. Danas znamo da ova bolest nastaje usled nedostatka vitamina C. Da su moreplovci svakog dana pili po dve do tri šolje čaja od šipka, crvenog ploda bogatog ovim vitaminom, mnogi životi bili bi spaseni.
- Naravno, treba čaj pripremiti na pravi način, tako da postane odličan, prirodni multivitamin (vitamini C, B2, K i provitamin A) - dodajte travar.
Sve prednosti šipka
Čaj od šipurka deluje okrepljujuće i posebno se preporučuje kao ukusna i korisna preventiva u zimskim mesecima kada su česte epidemije respiratornih infekcija kao što su nazeb ili grip. Čaj od šipka preporučuje se i osobama koje su preležale bolest i žele da ubrzaju preiod oporavka.
- Čaj od šipka pomešan sa cvetovima zove snižava povišenu temperaturu. U kombinaciji sa nanom preporučuje se kod stomačnih tegoba i dečjih proliva, dok pomešan s klekom i kukuruznom svilom deluje diuretično. Novija istraživanja pokazala su da je šipak delotvoran za ublažavanje bola u zglobovima i da može da poveća pokretljivost zglobova zahvaćenih artritisom. U ovu svrhu posebno se preporučuje u kombinaciji sa korenom đumbira - napominje Momčilo Antonijević.
Priprema čaja od šipurka
Kako da pravilno napravite čaj od šipurka ili šipka, a da zadržite sve što je u njemu blagotvorno i što ovaj napitak čini pravim eliksirom zdravlja?
Za početak treba vam kvalitetan šipurak, ručno brani, koji kada se osuši ima tamnocrvenu (bordo) boju. Ne bi trebalo da bude plesniv, niti crn. Ukoliko je crn, to znači da nije pravilno osušen i da nije dovoljno dobro čuvan.
- Jednu punu supenu kašiku šipka izmrvite, usitnite tučkom u avanu i to bi trebalo da radite neposredno pre nego što ćete skuvati čaj. Budite pažljivi i čuvajte se da dlačice koje se u njemu nalaze ne završe blizu vaših očiju ili negde gde bi mogle da vas svrbe. Potom šipurak prebacite u čajnik, nalijte hladnom vodom (2 dl), pklopite i ostavite da stoji preko noći - savetuje fitoterapeut.
Ujutru kada se probudite i dok stavljate vodu za kafu, ovaj čaj sa šipurkom dodajte na ringlu pored dževe i pustite da se zagreje.
- Kad čaj "prozuji", kako bi rekle naše bake, ostavite ga da odstoji pola sata, taman dok vi doručkujete i pijete kaficu, i potom procedite. Na taj način ste dobili napitak koji je izuzetno ukusan, divno miriše na šipurke, ali je i bogat vitaminom C i svime onim što je važno, blagotvorno i korisno u plodu, a ostalo je sačuvano - poručuje Momčilo Antonijević.
Pripremila: Nataša Lazović
Pročitajte i savete doktorke zašto čaj od šipka okrepljuje, štiti od gripa i prija i porodiljama.