Veći unos kalcijuma smanjuje rizik od raka debelog creva: Stručnjaci istakli šta je još važno za prevenciju
Naučnici sa Oksforda otkrili su vezu između određenih grupa hrane i povećanog rizika od zaraze ovim oboljenjem.
U najvećoj dosadašnjoj studiji o vezi između ishrane i raka creva, istraživači sa Oksfordskog odeljenja za epidemiologiju raka otkrili su da je dodatnih 300 mg kalcijuma dnevno povezano sa smanjenjem rizika od raka debelog creva za 17 odsto. Studija je objavljena u časopisu Nature Communications, piše Oxford Population Health.
Analiza Cancer Research UK pokazala je da se registruje oko 44.000 slučajeva raka creva svake godine, što ga čini četvrtim najčešćim rakom u Velikoj Britaniji. Istraživanja pokazuju da se više od polovine svih slučajeva raka creva može sprečiti.
Istraživači su koristili podatke o ishrani više od 542.000 žena koje su učestvovale u studiji o milionima žena i pregledali njihove zdravstvene kartone u proseku od 16 godina da bi istražili vezu između 97 namirnica i hranljivih materija i rizika od raka creva.
Nalazi su pokazali da su hrana i pića bogata kalcijumom, kao što su mleko i jogurt, povezani sa manjim rizikom od raka creva.
Utvrđeno je da kalcijum ima sličan efekat u mlečnim i nemlečnim izvorima, što sugeriše da je on glavni faktor odgovoran za smanjenje rizika.
Alkohol povećava rizik od raka
Takođe je pronađena jasna veza između konzumiranja alkohola i povećanog rizika od raka debelog creva. Dodatnih 20 g alkohola (ekvivalentno velikoj čaši vina) je povezano sa 15 odsto povećanim rizikom od raka creva. Takođe, crveno i prerađeno meso bili su među namirnicama koje su povezane sa povećanim rizikom od raka creva sa 30 g više dnevno što je povezano sa povećanim rizikom od 8 odsto.
Ovo je najveća pojedinačna studija ikada sprovedena o odnosu između ishrane i raka creva i naglašava potencijalnu ulogu kalcijuma u razvoju ove bolesti. Potrebna su dalja istraživanja da bi se razumeli potencijalni zdravstveni efekti povećanog unosa kalcijuma u različitim populacijama, rekao je dr Keren Papier, viši nutricionistički epidemiolog u Oxsford Population Health i glavni autor studije.
Važno je smanjiti i unos crvenog mesa
Sofija Loves, iz centra za istraživanje raka u Britaniji, dodala je da je održavanje zdrave, uravnotežene ishrane, zdrave težine i prestanak pušenja jedan od najboljih načina da se smanji rizik od raka creva.
- Ovo uključuje smanjenje unosa alkohola i crvenog i prerađenog mesa i uzimanje puno voća, povrća i celih žitarica. Mlečni proizvodi takođe mogu biti deo ishrane koja smanjuje rizik od raka creva. Radujemo se daljim istraživanjima, uključujući efekte specifičnih sastojaka kao što je kalcijum, kako bismo osigurali da manje ljudi bude pogođeno ovom razornom bolešću - rekla je Loves.
Istraživači priznaju da studija ima neka ograničenja kao koncentracija uglavnom na populaciju evropskog porekla, tako da još nije poznato da li se rezultati mogu generalizovati na druge populacije, posebno na one sa uobičajenom netolerancijom na laktozu.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs