3 zdravstvena stanja zahtevaju da odmah prestanete sa opijanjem: Rizik od ozbiljnog oštećenja jetre se udvostručuje
Pijenje alkohola postalo je svakodnevna navika, ali često nismo svesni da više pijemo nego što mislimo. Novo istraživanje pokazuje da visok krvni pritisak, dijabetes ili pozamašan struk udvostručuju rizik od ozbiljnog oštećenja jetre, što naglašava važnost umerenosti u konzumaciji alkohola.
- Ovo su ozbiljni zdravstveni rizici o kojima treba ozbiljno razmisliti ako pijete - kaže dr Endru Friman, direktor kardiovaskularne prevencije i zdravlja u Nacionalnom jevrejskom zdravlju u Denveru, koji nije bio uključen u studiju.
Ljudi često prave loše izbore, naročito tokom sportskih događaja, jedući prerađeno meso koje povećava rizik od raka. Ova hrana, bogata mastima i šećerom, izaziva insulinsku rezistenciju i masnu jetru, a alkohol dodatno povećava rizik.
Masna jetra često je preteča dijabetesa. Obim struka veći od 88 cm kod žena i 101 cm kod muškaraca, visok krvni pritisak i povišen šećer u krvi doprinose nakupljanju masti u jetri, što može dovesti do ožiljaka i ozbiljnih oštećenja.
- Mnogi ljudi toga nisu svestni, ali pre nego što neko oboli od dijabetesa obično prvo dobije masnu jetru. Ovo je povezano sa neadekvatnom regulacijom šećera. Kada imate previše šećera u krvi, jetra skladišti mast da bi se oslobodila dela tog šećera, a višak masti slabi funkciju jetre - objasnio je dr Friman.
Alkohol nije bezbedan ni za koga
Konzumacija alkohola oštećuje ćelije jetre, što može dovesti do nakupljanja masti, upale i ožiljaka (fibroze), a dugoročno do ciroze, što povećava rizik od otkazivanja jetre i raka.
Pročitajte:
OD FIBROZE DO CIROZE KRATAK JE PUT: 3 najčešća UZROKA koji razaraju našu JETRU! ALKOHOL je na prvom mestu
Istraživanje dr Briana Lija pokazuje da ljudi koji umereno ili prekomerno piju alkohol i imaju hronične bolesti, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, imaju povećan rizik od bolesti jetre. Čak i bez tih problema, prekomerno pijenje alkohola može ozbiljno ugroziti zdravlje jetre.
Stručnjaci upozoravaju da je svaka količina alkohola opasna po zdravlje, povezivanje alkohola sa rakom je jasno, a u SAD-u je odgovoran za 100.000 slučajeva raka godišnje. Iako je ovaj rizik dobro poznat, mnogi ljudi nisu svesni opasnosti koju alkohol predstavlja.
Kako smanjiti konzumiranje alkohola?
Jednostavan način da smanjite unos alkohola je da ga zamenite bezalkoholnim pićima, kao što su bezalkoholno pivo, biljni čajevi, začini, ili jednostavne mešavine voćnih sokova, gazirane vode i sirupa. Ako bezalkoholna pića nisu dovoljna, stručnjaci preporučuju SMART metodu za postavljanje ciljeva.
Ova metoda podrazumeva:
- Konkretno: Postavite jasan cilj, kao što je da ne pijete tri dana nedeljno, a zatim postepeno povećavajte broj dana bez alkohola dok ne prestanete potpuno.
- Merljivo: Odredite koliko alkohola ćete preskočiti i koliku količinu ćete piti kada se odlučite za alkohol.
- Ostvarljivo: Smanjite broj okupljanja na kojima se pije alkohol dok se odvikavate.
- Relevantno: Razmislite o tome kako izbegavanje alkohola može poboljšati vaše zdravlje.
- Zasnovano na vremenu: Postavite realan plan kada želite da smanjite unos alkohola.
Nemojte postavljati nerealne ciljeve, jer možete brzo odustati.
Dr Sanam Hafez savetuje da prvo budete iskreni prema sebi, jer ništa ne počinje bez otvorenog razgovora sa sobom.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Kako da proverite stanje vaše jetre? Doktor otkriva četiri načina