Posne sarmice od zelja: Recept nutricioniste za lagan i zdrav ručak
Znate li šta je dolmadakia? U pitanju su tradicionalne grčke sarmice napravljene od listova vinove loze ili zelja, a punjene ukusnom mešavinom pirinča i povrća.
Postoje različite varijacije ovog recepta, a mi vam prenosimo onu lagano, zhh sertifikovanog health coacha i nutricioniste.
Posne sarmice od zelja
Potrebno vam je (za šest porcija)
- ½ šolje maslinovog ulja
crni luk, sitno seckan
manji komorač, očišćen i iseckan na kockice
kašičica kore limuna, rendane
½ šolje pinjola
šolja polukuvanog integralnog pirinča
1 ½ šolja povrtnog bujona
2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
¼ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
prstohvat soli
prstohvat bibera
3-4 veze zelja, oprane i oceđene
sok od 2 limuna
Priprema
Da biste napravili nadev, u tiganj, koji ste prethodno premazali sa ¼ šolje maslinovog ulja, stavite crni luk, komorač i koru limuna, te sve dinstajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Zatim dodajte pinjole i integralni pirinač, te dinstajte još dva minuta. Sipajte ½ šolje povrtnog bujona, te smanjite temperaturu. Dinstajte dok tečnost ne ispari i pirinač ne omekša, oko 10 minuta. Dobijenu mešavinu pirinča sipajte u posudu, dodajte mirođiju i peršunovo lišće, te začinite solju i biberom. Ostavite sa strane da se ohladi.
Listove zelja poslažite na radnu površinu. Na kraj svakog lista stavite dve kašike mešavine od integralnog pirinča. Preklopite list preko nadeva, a zatim ga smotajte u rolnicu tj. sarmu.
Sarmice od zelja gusto poslažite u šerpu jednu do druge. Prelijte ih preostalom količinom bujona, maslinovog ulja, te limunovim sokom. Tečnost treba da dosegne do ⅓ posude, pa po potrebi dodajte još malo vode. Poklopite šerpu i kuvajte na umerenoj temperaturi 30 minuta, dok sarme ne omekšaju. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs