Tatjana Popović

Posne sarmice od zelja: Recept nutricioniste za lagan i zdrav ručak

Shuterstock

Znate li šta je dolmadakia? U pitanju su tradicionalne grčke sarmice napravljene od listova vinove loze ili zelja, a punjene ukusnom mešavinom pirinča i povrća.

Postoje različite varijacije ovog recepta, a mi vam prenosimo onu lagano, zhh sertifikovanog health coacha i nutricioniste.

Posne sarmice od zelja 

Potrebno vam je (za šest porcija)

  • ½ šolje maslinovog ulja
    crni luk, sitno seckan
    manji komorač, očišćen i iseckan na kockice
    kašičica kore limuna, rendane
    ½ šolje pinjola
    šolja polukuvanog integralnog pirinča
    1 ½ šolja povrtnog bujona
    2 kašike sveže mirođije, sitno seckane
    ¼ šolje peršunovog lišća, sitno seckanog
    prstohvat soli
    prstohvat bibera
    3-4 veze zelja, oprane i oceđene
    sok od 2 limuna
Lagano, zdravo i ukusno Foto: Shutterstock

Priprema

Da biste napravili nadev, u tiganj, koji ste prethodno premazali sa ¼ šolje maslinovog ulja, stavite crni luk, komorač i koru limuna, te sve dinstajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Zatim dodajte pinjole i integralni pirinač, te dinstajte još dva minuta. Sipajte ½ šolje povrtnog bujona, te smanjite temperaturu. Dinstajte dok tečnost ne ispari i pirinač ne omekša, oko 10 minuta. Dobijenu mešavinu pirinča sipajte u posudu, dodajte mirođiju i peršunovo lišće, te začinite solju i biberom. Ostavite sa strane da se ohladi.

Listove zelja poslažite na radnu površinu. Na kraj svakog lista stavite dve kašike mešavine od integralnog pirinča. Preklopite list preko nadeva, a zatim ga smotajte u rolnicu tj. sarmu.

Sarmice od zelja gusto poslažite u šerpu jednu do druge. Prelijte ih preostalom količinom bujona, maslinovog ulja, te limunovim sokom. Tečnost treba da dosegne do ⅓ posude, pa po potrebi dodajte još malo vode. Poklopite šerpu i kuvajte na umerenoj temperaturi 30 minuta, dok sarme ne omekšaju. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Sedmodnevna prolećna dijeta: Branka Mirković savetuje kako da smršate bez gladovanja