Imate visok holesterol? 5 recepata za zdrav doručak koji drži masnoće pod kontrolom
Ako bi trebalo da pazite na nivo holesterola, to ne znači da doručak mora da bude dosadan. Donosimo vam pet ukusnih recepata koji će vam pomoći da započnete dan na pravi način.
Sigurno ste čuli izreku da doručak bi trebalo da bude kraljevski (da ga pojedete sami, ručak podelite s prijateljem, a večeru poklonite neprijatelju), ali da li to važi i kada imate povišen holesterol? Ispostavlja se da može - ako birate prave namirnice. Ono što pojedete ujutru može značajno da utiče na nivo holesterola tokom dana. Preskakanje doručka povezano je s višim nivoom lošeg (LDL) holesterola, što povećava rizik od srčanih problema. Zato je važno da birate obroke bogate vlaknima i zdravim mastima, poput ovsenih pahuljica, orašastih plodova, voća i avokada. U nastavku vas čekaju ukusni i jednostavni recepti.
Voćni smuti
Potrebno vam je
- šolja ovsenog mleka
smrznuta banana
½ šolje mešanog bobičastog voća (borovnice, jagode)
kašika čia semenki
kašika mlevenog lana
kašika bademovog (kikiriki) putera
½ kašičice cimeta
po želji bademi, orasi, semenke bundeve, kokosove ljuspice
Priprema
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smesu. Sipajte u veću šolju ili činiju i dodajte omiljene orašaste plodove ili semenke.
Tost s avokadom i semenkama
Potrebno vam je
- kriška integralnog ili ražanog hleba
½ avokada
kašika mlevenog lana ili čia semenki
kašika oraha ili badema
½ kašičice limunovog soka
prstohvat bibera i čili flekica
po želji paradajz ili rukola
Priprema
Hleb prepecite dok ne postane hrskav. Avokado izgnječite viljuškom i dodajte limunov sok, biber i čili. Namažite na tost i pospite semenkama i orasima. Po želji dodajte paradajz ili rukolu.
Ovsena kaša sa jabukama i cimetom
Potreno vam je
- ½ šolje ovsenih pahuljica
šolja vode ili bademovog mleka
½ jabuke, seckane
½ kašičice cimeta
kašika semenki lana
kašika oraha ili lešnika
Priprema
Skuvajte ovsene pahuljice u mleku s cimetom. Dodajte jabuke i kuvajte dok ne omekšaju. Pre služenja pospite semenkama lana i orasima.
Palačinke s tikvicama
Potrebno vam je
- ½ šolje ovsenog ili integralnog brašna
¼ šolje brašna od leblebija
¼ šolje rendane tikvice (oceđene) ili spanaća
kašika semenki lana
½ kašičice kurkume
¼ kašičice bibera
¼ kašičice soli
½ šolje vode ili biljnog mleka
kašičica maslinovog
Priprema
Pomešajte sve sastojke dok ne dobijete glatko testo. Zagrejte tiganj i premažite uljem, sipajte testo i oblikujte palačinke. Pecite 2-3 minuta sa svake strane. Poslužite uz grčki jogurt, avokado ili humus.
Omlet s povrćem i maslinovim uljem
Potrebno vam je
- 2 belanca
¼ šolje seckanog spanaća
¼ šolje paradajza
¼ šolje pečuraka
kašika seckanog crnog luka
½ kašičice kurkume
¼ kašičice bibera
kašika maslinovog ulja
kašika feta sira
so po ukusu
Priprema
Umutite belanca sa začinima. U tiganju na maslinovom ulju propržite luk, pečurke i paradajz. Dodajte spanać i sipajte umućena belanca. Poklopite i pecite dok se ne stegne. Pospite sirom i poslužite uz integralni tost ili avokado.
Šta izbegavati za doručak ako imate visok holesterol?
Ako želite da snizite holesterol, izbegavajte sledeće:
- Industrijske žitarice - sadrže rafinisane ugljene hidrate i šećere koji povećavaju loš (LDL) holesterol.
Peciva i kolače - kroasani, krofne i mafini puni su trans masti i šećera.
Prženu hranu - bogata je zasićenim mastima i povećava rizik od srčanih oboljenja.
Punomasne mlečne proizvode - puter, pavlaka i punomasni sir povećavaju LDL holesterol.
Prerađeno meso - slanina, kobasice i šunka sadrže zasićene masti i nitrate koji podižu holesterol.
Napomena: Ovi recepti mogu da budu korisni za održavanje zdravog nivoa holesterola, ali pre promena u ishrani najbolje je da se posavetujete s lekarom.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs