Tikvice su idealne za dijetu: Sadrže dosta vode, vitamina i dijetnih vlakana
Foto: Profimedia

Nutricionista

Tikvice su idealne za dijetu: Sadrže dosta vode, vitamina i dijetnih vlakana

Ishrana -

Poreklo tikvica nije tačno određeno. Neke vrste tikvica poreklom su iz Indije, a neke iz Amerike. Ima ih u raznovrsnim veličinama, oblicima i bojama. Delimo ih na letnje i zimske, a jedina razlika je u tome što letnje imaju tanju i mekšu kožu od zimskih.

Tikvice sadrže minerale (u nešto manjim količinama): magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum. Odličan su izvor C vitamina, a u manjoj količini sadrže vitamine B kompleksa – tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, a takođe sadrže i vitamin K.

- Tikvice su idealne za redukcionu dijetu, jer sadrže dosta vode i dijetnih vlakana. Zbog velikog sadržaja dijetnih vlakna, pogodne su i za dijetu kod povišenog holesterola i triglicerida. Osobe sa dijabetesom bi trebalo što češće da ih imaju na jelovniku, jer tikvice s jedne strane nemaju ugljenih hidrata, a sa druge strane smanjuju resorpcijiu glukoze. Kalcijum i magnezijum deluju na sniženje krvnog pritiska. Svojim delovanjem na regulaciju masti i šećera deluju preventivno na pojavu ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Fitonutrijenti deluju antikancerogeno, jer sprečavaju mutaciju ćelija - objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista
Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Iako su danas dostupne tokom cele godine, tikvice su najbolje u sezoni od meseca maja do avgusta. Zbog svog neutralnog ukusa tikvice se mogu pripremati s različitim namirnicama, na različite načine, sirove ili termičke obrađene.

Na šta da obratite pažnju prilikom kupovine tikvica?

Prilikom kupovine izaberite one sa sjajnom i neoštećenom korom čija težina odgovara njihovoj količini. Isto tako kore ne sme biti pretvrda, jer u tom slučaju reč je o prezrelom povrću. Čuvajte ih u frižederu, neoprane u plastičnoj kesi, do 7 dana.

Takođe, tikvice je moguće zamrznuti, ali će njihova struktura nakon odmrzavanja biti puno mekanija. Pre zamrzavanja, isečene tikvice potrebno je blanširati u kipućoj vodi oko 2 minuta.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track