Zbog čega je vitamin D ključan za zdravlje srca? Dnevne doze mogu se uneti i kroz hranu, a evo gde ga ima najviše
Vitamin D ključan je za kosti, mišiće, kardiovaskularni sistem i brojne metaboličke procese u organizmu. Ima brojne uloge u našem telu, uključujući podsticanje apsorpcije kalcijuma u crevima kako bi se omogućila normalna kalcifikacija i rast kostiju, smanjenje upale i modulaciju rasta ćelija.
Međutim, nedavne studije otkrivaju alarmantnu statistiku – do 42 odsto stanovništva pati od nedostatka ovog vitamina, upozorio je dr Kevin Hafman za Technology Networks.
Simptomi nedostatka vitamina D uključuju:
- slabost i bolove u mišićima
- bolove u kostima
- trnce u rukama i nogama
Studije su pokazale da je nedostatak vitamina D povezan sa gubitkom plastičnosti mozga, pogoršanjem simptoma sindroma policističnih jajnika i, kod trudnica, povećanim rizikom od dijabetesa kod dece.
Nedavna studija objavljena u European Journal of Cancer ispitala je uticaj nedostatka vitamina D na smrtnost kod 18 različitih vrsta raka, kao i na ukupnu smrtnost od raka. Zaključeno je da je nedostatak vitamina D povezan sa povećanom smrtnošću od raka i četiri specifična raka: želuca, debelog creva, pluća i prostate.
Vitamin D i kardiovaskularne bolesti
Studije su utvrdile da vitamin D igra veliku ulogu u kardiovaskularnom zdravlju, delujući na endotelna (ona koja oblažu čitav krvni sistem) i glatka mišićna tkiva radi regulacije krvnog pritiska.
Takođe su utvrdile povezanost između nedostatka vitamina D i kardiovaskularnih bolesti kod ljudi sa postojećim faktorima rizika, poput dijabetesa tipa 2 ili visokog krvnog pritiska.
Jedna nedavna studija imala je za cilj da proceni vezu između nivoa vitamina D i kardiovaskularnih bolesti analizom 5684 učesnika iz Lozane (Švajcarska). Prosečno vreme praćenja u ovoj studiji bilo je 14,4 godine. Otkrili su da je nedostatak vitamina D povezan sa povećanom verovatnoćom kardiovaskularnih događaja (srčanog i moždanog udara), ali ne i sa kardiovaskularnim bolestima ili ukupnom smrtnošću.
Nedostatak vitamina D i sepsa
Druga studija, objavljena u Nutrients, otkrila je uticaj teškog nedostatka vitamina D na ishod smrtnosti kod starijih osoba sa sepsom.
Istraživači su otkrili da je ozbiljan nedostatak vitamina D povezan sa povećanjem 14-dnevne, 28-dnevne i ukupne smrtnosti u bolnici od sepse. U svom radu, autori ističu ulogu vitamina D u imunitetu kao potencijalni mehanizam za ovu vezu, iako naglašavaju da „patofiziologija putem koje nedostatak vitamina D utiče na stopu smrtnosti od sepse još nije jasna.“
Nedostatak vitamina D i demencija
Ranije se smatralo da demencija sa ranim početkom (pre 65. godine) ima genetski uzrok, ali nova studija objavljena u JAMA Neurology to je osporila.
Procenom više od 350.000 ljudi mlađih od 65 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu, istraživači su utvrdili 15 faktora rizika za pojavu demencije u mladosti, među kojima je i nedostatak vitamina D. Iako su potrebna dalja istraživanja, studija pokazuje da status vitamina D i drugi promenljivi faktori rizika mogu biti uključeni u strategije prevencije demencije.
Izvori vitamina D
Glavni izvor vitamina D je sunce, jer se njegova sinteza odvija u koži pod uticajem sunčeve svetlosti, odnosno UV zračenja. Redovno izlaganje suncu je najprirodniji način da dobijete dovoljno vitamina D, a potrebno je od 10 do 30 minuta nekoliko puta nedeljno.
Vreme izlaganja zavisi i od toga koliko je vaša koža osetljiva na sunčevu svetlost, jer prekomerno izlaganje UV zracima ubrzava starenje kože i povećava rizik od nastanka raka kože. Telo vrlo brzo sintetiše vitamin D, te je dovoljno da je samo deo tela izložen sunčevim zracima. Ako se svakodnevno kratko krećete po suncu u proleće, leto i ranu jesen, to je obično dovoljno za stvaranje zaliha.
Dodatna doza vitamina može se uneti i kroz hranu, a najviše ga ima u masnoj ribi – lososu, sabljarki, skuši, bakalaru, srdeli i tuni iz konzerve – zatim u goveđoj džigerici, siru i žumancima. Često su vitaminom D obogaćeni mleko, žitarice, sok od narandže i napici od soje.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Vitamin D je važna karika koja jača imunitet: Nivo mu pada zimi kad nema sunca, a evo u kojim namirnicama ga ima najviše