Probajte

Rolnice od grilovanih tikvica: Nutricionista predlaže lagani, aromatični prolećni obrok put vitamina

Stefan Stojanović Shutterstock

Tokom slavlja često stomak opteretimo kaloričnom i masnom hranom. Zato za danas Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista, predlaže lagane i ukusne rolnice od tikvica sa sirom i spanaćem.

Ovo je fantastična bezglutenska varijanta rolnica koju možete puniti različitim povrćem ili različitim vrstama sira i namaza.

Potrebno je:

  • 3 manje tikvice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • himalajska so (dodati po želji)
  • prsohvat mlevenog bibera
  • 50 g tofu sira sa mirođijom ili nekog drugog sira po vašem izboru
  • 1 kašika svežeg peršuna, sitno naseckanog
  • 1/2 kašičice limunovog soka
  • 2 šolje baby spanaća
  • 1/3 šolje svežih listova bosiljka
Tikvice možete puniti i različitim povrćem ili različitim vrstama sira i namaza. Foto: Shutterstock

Priprema

Ogulite tikvice i isecite na dužne trake. Od svake trake napravite rolnicu, koju ćete potom premazati maslinovim uljem, a zatim začiniti biberom i solju. Pecite ih u rerni na umerenoj temperaturi, po četir minuta sa svake strane, ili u tiganju, ako vam je tako lakše. Možete ih pripremiti i dan ranije i ostaviti u frižideru.

U manjoj posudi pomešajte sir, peršunovo lišće i limnov sok. Zatim 1/2 kašičice dobijene mešavine stavite na svaku rolnicu od tikvice, a preko toga stavite par listova baby spaaća i jedan list svežeg bosiljka. Urolajte tikvice jednu po jednu.

U tikvicama ćete naći dosta vitamina A i C Foto: Shutterstock

Tikvice su bogate antioksidansima i štite kožu

U tikvicama ćete naći dosta vitamina A i C, kao i mnogo biljnih jedinjenja, uključujući polifenole i karotenoide, grupu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu telu da smanji upalu i da se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji, kada im se dozvoli da se nakupljaju u velikim količinama u celom telu, mogu dovesti do mnogih hronični bolesti, od srčanih oboljenja do raka, navodi se na portalu Real Simple.

Bosiljak ima aromatičan, osvežavajući i pomalo pikantan ukus. Najbolje je koristiti ga svežeg, budući da sušenjem gubi miris i ukus. Materije koje sadrži deluju protivupalno, a pomaže kod bolesti bubrega kao i problema sa varenjem i disajnih tegoba.

Izvor: totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs

5 zdravstvenih prednosti tikvica: Sve pršti od vitamina, antioksidanasa i minerala