5 zdravstvenih koristi vitamina A: Evo u kojim namirnicama ga ima u izobilju
Naše telo prirodno ne proizvodi vitamin A, ali ga možemo pronaći u mnogim namirnicama. Takođe je dostupan kao dodatak ishrani. Ali osim ako nemate dijagnostifikovan nedostatak vitamina A, uvek je najbolje zadovoljiti svoje potrebe za vitaminima kroz uravnoteženu, zdravu ishranu.
Da li su vam kao detetu ikad rekli da jedete šargarepu jer će vam pomoći da bolje vidite? to je zbog toga što šargarepa sadrži vitamin A, hranljivu materiju koja može pomoći u zaštiti vašeg vida.
- Pošto toliko namirnica sadrži vitamin A, lako ga je unositi kroz obroke - kaže dijetetičar Elise Homan.
Ali takođe morate znati koliko je vitamina A dovoljno i koliko vitamina A može biti previše.
Šta je vitamin A?
Vitamin A pomaže vašem telu da pravilno funkcioniše. Postoje dve vrste vitamina A, koji dolaze iz različitih izvora:
- Karotenoidi (provitamin A) se nalaze u biljnoj hrani, kao što su šargarepa i slatki krompir, obogaćena hrana (gde se dodaju vitamini) i suplementi. Za varenje karotenoida, vašem telu su potrebne zdrave masti da ih pretvori u drugi,aktivni oblik vitamina A - retinol. Jedan od najčešćih karotenoida je beta-karoten, koji biljakama daje narandžasti i crveni pigment.
- Retinoidi (retinol ili prethodno formirani vitamin A) se nalaze u hrani životinjskog porekla, kao što su jaja, riba, mleko i jetra. Vaše telo može odmah da iskoristi ovaj oblik vitamina A.
Zbog čega je vitamin A važan za organizam?
Vitamin A je dobar za podršku zdravom rastu i razvoju fetusa, kao i za:
Održavanje zdravog vida
Jedna od najvažnijih uloga vitamina A je očuvanje i održavanje vida.
Vaše telo takođe koristi vitamin A da napravi pigmente za dobro funkcionisanje mrežnjače i vlage u rožnjači. Rani znak nedostatka vitamina A je noćno slepilo (niktalopija), što može dovesti do trajnog gubitka vida ako se ne leči.
Pokazalo se da davanje suplemenata vitamina A deci oboleloj od morbila smanjuje ozbiljnost bolesti, navodi Svetska zdravstvena organizacija.
Veoma je koristan za zdravlje kože
Mnogi ljudi tvrde da je vitamin A efikasan tretman za akne i promene na koži koje su povezane sa godinama, uključujući bore i staračke pege.
Ali važno je pažljivo koristiti vitamin A , bilo da je u pitanju ishrana ili koristite preparate bogate vitaminom A, kao što su pilule ili kreme.
Nedostatak vitamina A može dovesti do blokiranja znojnih žlezda, povećavajući rizik od razvoja akni. Previše vitamina A (hipervitaminoza) može promeniti boju vaše kože i uzrokovati da postane suva.
Ali, previše vitamina A tokom trudnoće može štetiti fetusu, uzrokujući urođene mane i povećan rizik od infekcije i bolesti.
Trudnice treba da izbegavaju hranu koja sadrži velike količine vitamina A, kao što su pašteta i jetra, kao i suplemente vitamina A.
Održava kosti i zube jakima
Vitamin A pomaže u održavanju pravilnog rasta i razvoja kostiju, smanjujući rizik od povreda ili invaliditeta. Ali važno je uspostaviti ravnotežu.
Istraživači su otkrili da vitamin A takođe može biti povezan sa većim rizikom od zdravstvenih problema sa kostima, uključujući prelome kuka i osteoporozu.
Koji su najbolji izvori vitamina A?
Životinjski izvori (retinol):
- Goveđa jetra - Izuzetno bogata vitaminom A u obliku retinola, koji se direktno koristi u telu.
- Pileća jetra - Takođe vrlo bogata retinolom.
- Svinjska jetra - Slično kao goveđa i pileća jetra, bogata je vitaminom A.
- Jetra ribe (npr. jetra bakalara) - Sadrži visoke nivoe retinola.
- Mleko - Sadrži retinol dodat tokom obrade ili prirodno u manjim količinama.
- Sir - Takođe izvor retinola, u manjim količinama.
- Maslac - Sadrži retinol, dodavan ili prirodan.
- Jaja (žumance) - Sadrži retinol u manjim količinama.
Biljni izvori (beta-karoten):
- Šargarepa - Bogata beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A.
- Slatki krompir - Sadrži beta-karoten, koji daje narandžastu boju i pretvara se u vitamin A.
- Bundeva - Takođe bogata beta-karotenom.
- Spanać - Sadrži beta-karoten kao i druge karotenoide koji se pretvaraju u vitamin A.
- Kelj - Bogat beta-karotenom i drugim karotenoidima.
- Brokoli - Sadrži beta-karoten i druge karotenoide.
- Crvena paprika - Bogata beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A.
- Narandžasti i žuti plodovi (npr. mango i dinja) - Sadrže beta-karoten zbog svoje intenzivne boje.
Previše vitamina A može biti štetno
Vaše telo skladišti ostatke koji mu nisu odmah potrebni. Mogu se povećati do nebezbednog nivoa i dovesti do:
- zamagljen vid
- bol u kostima
- vrtoglavica
- suva koža
- gubitak kose
- glavobolja
- mučnina ili povraćanje
- osip na koži ili promena boje (žuto-narandžasta od previše beta-karotena)
Ako sumnjate da vam možda nedostaje vitamin A, razgovarajte sa zdravstvenim radnikom. Vaši simptomi i test krvi mogu potvrditi dijagnozu i usmeriti lečenje.
Prenela: N.R.
Izvor: Clevelandclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu