Maslinovo ulje usporava staračku demenciju: Evo koliko grama vam treba dnevno
Foto: Profimedia

Dijetetičar otkriva

Maslinovo ulje usporava staračku demenciju: Evo koliko grama vam treba dnevno

Zdravlje -

Veći unos maslinovog ulja povezan je sa manjim rizikom od smrtnosti uzrokovane demencijom, rezultati su studije objavljene u časopisu JAMA Netvork Open.

Istraživači su koristili podatke iz dva velika prethodna istraživanja u Sjedinjenim Državama - Studije zdravlja medicinskih sestara i Studije o praćenju zdravstvenih radnika.

Obrađeni podaci su otkrili da ljudi koji konzumiraju više od sedam grama maslinovog ulja dnevno, što je oko pola supene kašike, imaju značajno nižu stopu smrtnosti od demencije u odnosu na one koji koriste manju količinu ovog ulja.

S uljem i kvalitetnija ishrana

U studiji je učestvovalo ukupno 92.383 osobe, 65 odsto su činile žene, a prosečna starost je bila 56 godina. Istraživači su sproveli 28-godišnje praćenje, a tokom tog perioda dogodilo se ukupno 37.649 smrtnih slučajeva i 4.751 smrtnih slučajeva povezanih sa demencijom.

demencija je teško oboljenje za koje trenutno ne postoji lek
demencija je teško oboljenje za koje trenutno ne postoji lekfoto: Shutterstock

Na početku studije, srednja potrošnja maslinovog ulja bila je 1,3 grama dnevno. U poređenju sa onima koji nikada nisu koristili maslinovo ulje ili su to činili manje od jednom mesečno, učesnici sa većom potrošnjom maslinovog ulja (većom od sedam grama dnevno) na početku studije:

Prijatelj mozga

Sve u svemu, istraživači su otkrili da je konzumiranje najmanje sedam grama maslinovog ulja svaki dan povezano sa 28 odsto manjim rizikom od smrti uzrokovane demencijom.

birajte hladno ceđeno ulje
birajte hladno ceđeno uljefoto: Shutterstock

- Ova studija je zanimljiva i ima vrlo ima smisla, jer imamo mnogo istraživanja koje povezuju mononezasićene masti sa zdravljem mozga i kognitivnim sposobnostima - rekla je Karolin Tomason, dijetetičar iz Vašingtona, koja nije bila uključena u studiju.

Pripremila: N.L.

Izvor: Medicalnewstoday.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track