Šta više utiče na telesnu težinu – maslac ili ulje? Odgovor vas može iznenaditi
Foto: Shutterstock

da li znate?

Šta više utiče na telesnu težinu – maslac ili ulje? Odgovor vas može iznenaditi

Ishrana -

Često mislimo da korišćenjem ulja umesto maslaca uštedimo nekoliko kalorija u jelima, ali to nije baš tako.

Ulje se generalno smatra zdravijim od maslaca jer je bogato nezasićenim mastima, za koje se zna da su korisne za zdravlje srca. Nasuprot tome, maslac ima visok udeo zasićenih masti, što je povezano sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, piše Novi list.

Odgovor na prethodno pitanje može da bude očigledan: s obzirom na to da maslac sadrži mnogo zasićenih masti, on je i kaloričniji. Ali budite oprezni, nije baš tako. Kao što nutricionistički biolog Karla Leone objašnjava, ako pogledamo kalorije, od maslaca nećete dobiti više kilograma nego od ulja.

Maslac sadrži 760 kalorija na 100 grama namirnice, a ulje 900. Ovo važi za bilo koju vrstu ulja.

Efekat ulja i maslaca na telesnu težinu zavisi i od drugih faktora
Efekat ulja i maslaca na telesnu težinu zavisi i od drugih faktorafoto: Shutterstock

Obe namirnice su visokokalorične i treba ih pažljivo dozirati

Razlika je zapravo minimalna, ali ako gledamo čisto kalorijski maslac manje goji. Međutim, treba napomenuti da su obe namirnice visoko kalorične i da zbog toga zahtevaju pažljivo doziranje. Fokusirajući se na nutritivne aspekte, ne možemo a da ne primetimo da se sa stanovišta masnih kiselina ekstra devičansko maslinovo ulje ističe sa oko 85 grama nezasićenih masti (onih koje se smatraju korisnima) i samo oko 15 grama zasićenih masti u 100 grama. Maslac, s druge strane, sadrži samo oko 25 grama nezasićenih masti i čak 50 grama zasićenih masti i oko 250 miligrama holesterola.

Efekat ulja i maslaca na telesnu težinu zavisi i od drugih faktor

Ekstra devičansko maslinovo ulje je takođe bogato vitaminom E, antioksidansima, olakšava varenje i ima nekoliko drugih prednosti koje ga čine najboljim izborom. Međutim, to ne znači da maslac treba potpuno izbaciti iz ishrane. Bez specifičnih patologija, nutricionista predlaže da se koristi povremeno i u malim količinama.

Zaključak je da maslac ne treba izbegavati po svaku cenu. Ključ je, kao i uvek, umereno konzumiranje. Na kraju, važno je naglasiti da efekat ulja i maslaca na telesnu težinu zavisi i od drugih faktora, kao što su fizička aktivnost, ukupan kalorijski unos i ishrana.

Prenela: V.N.

(izvor: novilist.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track