Nauka potvrdila: Beli luk pomaže u poboljšanju nivoa holesterola i šećera u krvi
Volite beli luk? Evo dobrog razloga da ga još više unosite u svoju ishranu: konzumiranje belog luka može pomoći u poboljšanju nivoa holesterola i šećera u krvi, prema velikoj novoj meta-analizi, objavljenoj u časopisu "Nutrients".
Naučnici su analizirali 29 studija sa više od 1.500 učesnika i otkrili da beli luk blago snižava holesteroli hemoglobin A1C – pokazatelj prosečnog šećera u krvi u prethodna 2–3 meseca.
Lekari ipak upozoravaju da beli luk može biti koristan dodatak zdravom načinu života, ali da svakako nije zamena za lekove i druge važne promene, poput pravilne ishrane i fizičke aktivnosti.
Kako beli luk deluje na zdravlje?
Beli luk sadrži sumporna jedinjenja, poput alicina, koja mogu pomoći u:
* smanjenju upala
* jačanju imuniteta
* borbi protiv gljivičnih infekcija
Godine 1550. pre nove ere, antibiotici i farmaceutski proizvodi nisu bili dostupni, pa se beli luk koristio u medicinske svrhe u različitim epidemijama, kao što su tifus, dizenterija, kolera i grip. Terapeutski efekti belog luka uglavnom su posledica impresivne aktivnosti njegovih bioaktivnih jedinjenja, kao što su organski sulfidi, saponini, fenolna jedinjenja i polisaharidi.
Suplementi ili svež beli luk?
Studije su koristile različite oblike – od praha do tableta. Lekari kažu da je svež beli luk često bolji izbor, ali ako ga ne volite ili vam smeta, suplementi su dobra alternativa. Ipak, kvalitet suplemenata može dosta da varira.
Beli luk se koristi, kako u medicinske svrhe, tako i kao hrana ili začin, od početka pisane istorije. Drevni medicinski tekstovi iz dalekih krajeva poput Egipta, Kine, Indije, Grčke i Rima govorili su o medicinskoj upotrebi belog luka. Biblija i Kuran ga pominju, i dok je biljka poreklom iz Centralne Azije, češnjevi stari više od 3.000 godina pronađeni su u grobnici kralja Tuta.
Koliko belog luka je dovoljno?
Stručnjaci preporučuju 1 do 2 čena belog luka dnevno (oko 3–6 grama).
Najbolje je da ga dodajete u:
* supe i čorbe
* pečeno ili dinstano povrće
* meso, prelive i marinade
* hleb sa belim lukom, pesto ili bruskete
I da - beli luk je i odlična zamena za so ako pokušavate da smanjite unos natrijuma.
Beli luk se smatra funkcionalnim začinom zbog svog raznolikog spektra nutritivnih sastojaka, fitohemikalija i vlakana. Sadrži visok nivo kalijuma, fosfora, cinka i sumpora, umeren nivo selena, kalcijuma, magnezijuma, mangana, gvožđa i nizak nivo natrijuma, vitamina A i C i B-kompleksa.
Everydayhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs