Čaj od korena sladića smiruje kašalj: Razređuje bronhijalni sekret i čisti disajne puteve
Sladić ili slatki koren veoma je lekovita i dragocena biljka, kojoj travari daju posebno mesto. Od davnina se upotrebljava za smirenje kašlja i upale grla. U manastirskim bolnicama čajod mešavine korena sladića, rizoma pirevine i ječma korišćen je kao univerzalni lek za oporavak kod svake bolesti. Savremena istraživanja potvrdila su i njegovo povoljno dejstvo na jetru, pa je koren ove biljke čest sastojak i u mešavinama detoks čajeva.
Neke studije su pokazale da sladić može biti efikasan u zaustavljanju rasta nekoliko vrsta bakterija, gljivica, pa čak i nekih virusa. Razređuje bronhijalni sekret, olakšava iskašljavanje, deluju protivupalno, olakšava pražnjenje, smiruje grčeve, ublažuje tegobe kod čira, deluje na funkcije nadbubrežne žlezde.
Takođe, studija na miševima je otkrila da komponente u slatkišu mogu smanjiti učestalost kašlja za 30% do 78%. Studija je takođe otkrila da jedinjenja slatkiša mogu delovati kao ekspektoransi, što može pomoći u razblaživanju sluzi, pa je idealan u sezonirespiratornih infekcija.
Kako napraviti čaj?
Ako želite da napravite čaj od korena sladića, uradite sledeće:
Od sušenog korena sladića: Dodajte 1 kašiku iseckanog korena sladića u 1 šolju vode. Dovedite vodu do ključanja. Kuvajte oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta nakon toga. Procedite pre serviranja.
Od gotovog čaja: Čaj od korena sladića možete kupiti u prodavnicama prehrambenih proizvoda ili lokalnim prodavnicama zdrave hrane. Možete ga pronaći i na mreži. Pratite uputstva za proizvod da biste napravili čaj.