3 ZNAKA NA TELU KOJA UKAZUJU NA SRČANA OBOLJENJA: Obratite pažnju na stopala, nokte, uši
Foto: Shutterstock

DOKTOR OTKRIVA

3 ZNAKA NA TELU KOJA UKAZUJU NA SRČANA OBOLJENJA: Obratite pažnju na stopala, nokte, uši

Bolesti -

Kada se pojave glavni simptomi bolesti srca kao što su bol u grudima, kratak dah, bol u telu, osećaj nesvestice i mučnina, može biti prekasno. Zato je važno obratiti pažnju na neke manje poznate znakove na koži i telu koji bi mogli da ukazuju na srčana oboljenja.

Doktor Dastin Portela, dermatolog, ukazao je na svom TikTok profilu na kom ga prati oko dva miliona pratilaca na neke od tih iznenađujućih simptoma.

Obratite pažnju na noge

- Prvi znak je oticanje nogu. Ovo je primer jednostranog edema. Ali kada imate oticanje nogu, to može biti znak i srčane insuficijencije, ističe on i dodaje:

- Edem je otok koji je uzrokovan prisustvom previše tečnosti zarobljene u tkivima vašeg tela. Može da utiče na bilo koji deo vašeg tela, ali je veća verovatnoća da će se pojaviti u vašim nogama i stopalima.

Vaši nokti mogu naznaku o stanju vašeg organizma
Vaši nokti mogu naznaku o stanju vašeg organizmafoto: Shutterstock

Pažljivo pratite stanje noktiju

Takođe, dr Portela ističe da vaši nokti mogu naznaku o stanju vašeg organizma.

- Sledećim simptom je zakrivljenost nokta nadole dok je vrh prsta otečen. Ovo može biti znak srčane bolesti ili bolesti pluća.

Ušne školjke mogu da daju važnu informaciju

Doktor Portela takođe pominje i stanje poznato kao Frankov znak. To je dijagonalni nabor na ušnoj školjki.

- Treći simptom je nešto što se zove Frankov znak, tj. dijagonalni nabor ušne školjke koji može biti pokazatelj srčanih bolesti. Međutim, dalje studije su pokazale da ovo verovatno nije u velikoj korelaciji i da je moguće da je više povezano sa godinama - ističe dr Portela.

S druge strane, studija objavljena u British medical journal otkrila je "značajnu povezanost" između Frankovog znaka i povećanog rizika od srčanih bolesti i srčanog udara.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/themirror.com)

Bonus video:

07:57

SRČANA SLABOST SE MOŽE JAVITI I U MLAĐEM UZRASTU! Kardiolog Sonja Ristić objasnila kako prepoznati simptome srčane insuficijencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track