NEOBJAŠNJIV GUBITAK KILAŽE ALARM ZA OPASNE BOLESTI: Ako ne vežbate pojačano i ne držite dijetu a mršavite - odmah POSETITE LEKARA

studija upozorava

NEOBJAŠNJIV GUBITAK KILAŽE ALARM ZA OPASNE BOLESTI: Ako ne vežbate pojačano i ne držite dijetu a mršavite - odmah POSETITE LEKARA

Bolesti -

Iako možda zvuči nelogično, nenamerni gubitak težine može biti povezan sa dijagnozom raka, pokazuju najnovija istraživanja. Stručnjaci upozoravaju da je neobjašnjivi gubitak kilograma jedan od prvih simptoma mnogih oblika kancera i da je neophodno da se javite lekaru ako vam se tako nešto dogodi.

U studiji sprovedenoj na Harvard Univerzitetu, naučnici su istraživali povezanost gubitka na težini i pojave raka. U okviru istraživanja analizirani su zdravstveni podaci grupe ženskih medicinskih radnika starijih od 40 godina u periodu od 1978. do 2016. godine, kao i grupe muških medicinskih radnika od 1988. do 2016. godine. Ukupan broj ispitanika u studiji iznosio je više od 157.000.

Razlog zašto su za studiju odabrani baš medicinski radnici je taj što je zbog prirode posla gubitak na težini uobičajena stvar za tu profesiju. Ispitanici su morali da prijavljuju kilažu na svake dve godine, a u proseku svako od njih je učestvovao u studiji čak 28 godina.

Podaci su pokazali da je godinu dana nakon što su prijavili gubitak više od 10 odsto od ukupne težine na 100.000 ispitanika bilo 1.362 onih kojima je uspostavljena dijagnoza raka. Među onima koji nisu prijavili gubitak kilaže, na 100.000 ispitanika bilo je 869 dijagnoze raka.

gojaznost
foto: Shutterstock

Krajnji rezultat studije je utvrdio da osobe koje neobjašnjivo gube kilažu imaju 57 odsto veću šansu da je uzrok tog gubitka postojanje kancera. Najčešći oblik raka koji je ustanovljen kod ispitanika je bio rak jednjaka, želuca, jetre, žučnih kanala ili pankreasa, dok istraživači nisu našli vezu između gubitka težine i pojave kancera dojke, genitalija, urinarnog trakta, mozga i melanoma.

Studija je utvrdila da je najverovatniji uzrok gubitka težine kod pacijenata upravo bilo postojanje raka, jer kada tumori krenu da se razvijaju, posebno u sistemu za varenje, može da dođe do gubitka apetita.

Iako je potrebno detaljnije istraživanje rezultata studije, stručnjaci naglašavaju da osobe starije od 60 godina ipak moraju da vode računa o težini.

- Ako gubite na težini, a niste uneli promene u svoju dnevnu rutinu kao što je učestalije vežbanje ili nova vrsta ishrane, trebalo bi da posetite lekara kako bi se utvrdio mogući uzrok mršavljenja, jer postoji mnogo razloga za to, a samo lekar može da utvrdi šta je tačno u pitanju – objašnjava dr Bajan Volpih, vođa istraživanja i medicinski onkolog iz bolnice Brigham za ženske bolesti u Bostonu.

Prema podacima Američkog udruženja za borbu protiv kancera, neobjašnjivi gubitak na težini može biti jedan od simptoma raka jednjaka, pankreasa, želuca i pluća.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track