Ovo su bolesti na koje ukazuje visok nivo bilirubina: Problemi s jetrom su na prvom mestu
Foto: Shutterstock

važno je znati

Ovo su bolesti na koje ukazuje visok nivo bilirubina: Problemi s jetrom su na prvom mestu

Bolesti -

Bilirubin je žućkasta supstanca koja se nalazi u žuči, tečnosti koja vaša jetra stvara kako bi pomagala u varenju hrane. Stvara se prirodnim putem, uglavnom kada stara crvena krvna zrnca umiru i razgrađuju se. Bilirubin može biti toksičan, naročito kada su vaše vrednosti visoke tokom dužeg vremenskog perioda, a vaše telo ima različite načine da ga ukloni recimo kroz stolicu, urin i žuč.

Visok nivo bilirubina je poznat kao hiperbilirubinemija. Test krvi na bilirubin može pomoći vašem lekaru da utvrdi koliko je ove potencijalno toksične supstance u vašoj krvi. Takođe se može koristiti za skrining osnovne bolesti koja uzrokuje curenje bilirubina u krv.

Ako je vaša jetra oštećena i ne može pravilno da oslobodi bilirubin kroz žuč, on bi mogao da iscuri u krv. Ako previše bilirubina uđe u krv, može doći do negativnih neželjenih efekata, uključujući žutilo kože i očiju koje se zove žutica.

Simptomi visokog bilirubina

Prvi znak visokog nivoa bilirubina je žutica. Ovo može početi žutilom belog dela oka. Sa daljim povećanjem nivoa bilirubina, koža počinje da dobija žutu nijansu.

Žuticu je nekada teže prepoznati kod ljudi sa tamnijim tonovima kože pa se zato traže promena boje na drugim delovima tela na koje žutica može da utiče. Osim očiju, možete potražiti promene u boji desni ili unutrašnjeg dela usana.

Kod nekih beba, jetra nije dovoljno zrela da se oslobodi viška količine bilirubina pa se javlja žutica
Kod nekih beba, jetra nije dovoljno zrela da se oslobodi viška količine bilirubina pa se javlja žuticafoto: Shutterstock

Drugi, česti simptomi koji prate žuticu su:

  • urin tamne ili smeđe boje
  • bleda ili stolica u boji gline
  • svrab kože (pruritus)
  • mučnina, nadimanje ili bol u stomaku

Ako je nivo bilirubina povišen, beli deo vaših očiju postaje žut

Normalan, zdrav nivo bilirubina u vašoj krvi je manji od 1 miligrama po decilitru (mg/dL). Visoka količina bilirubina u krvi (više od 1,2 mg/dL) generalno zahteva medicinsku procenu.

Hiperbilirubinemija može dovesti do žutice koja je jedan od primarnih znakova visoke količine bilirubina u krvi. Na oko 3mg/dL, beli deo vaših očiju postaje žut. Kako se nivo bilirubina u vašoj krvi dalje povećava, koža takođe počinje da menja boju u limun žutu.

Žutica nije sama po sebi opasna ali je jasan pokazatelj drugog zdravstvenog problema koju treba rešiti.

Nivoi bilirubina kod novorođenčadi mogu biti povišene

Normalno je da nivo bilirubina kod novorođenčeta bude malo povišen. Pre nego što se beba rodi, jetra trudnice će se pobrinuti za održavanje nivoa bilirubina kod bebe. Nakon rođenja, bebina jetra mora sama da ukloni višak bilirubina. Kod nekih beba, jetra nije dovoljno zrela da se oslobodi viška količine bilirubina. Ovo uzrokuje da se bilirubin stalno gradi u telu bebe, što dovodi do žutice.

Žutica kod beba javlja se javlja u oko 60 odsto slučajeva. Obično se može videti kada beba napuni dva do četiri dana. Obično žutica prolazi sama od sebe u prvih nekoliko nedelja i ne izaziva nikakve komplikacije.

Visoke količine bilirubina u telu mogu se javiti i ako postoje problemi sa jetrom.

Da biste utvrdili šta je tačno osnovni uzrok vašeg povećanog bilirubina, vaš lekar će vam preporučiti više testova
Da biste utvrdili šta je tačno osnovni uzrok vašeg povećanog bilirubina, vaš lekar će vam preporučiti više testovafoto: Shutterstock

Šta može da izazove visok nivo bilirubina?

Da biste utvrdili šta je tačno osnovni uzrok vašeg povećanog bilirubina, vaš lekar će vam preporučiti više testova i proveriti i druge znake i simptome.

Visoke količine bilirubina u vašem telu mogu se pojaviti zbog različitih zdravstvenih stanja kao što su:

  • hepatitis
  • ciroza jetre
  • bolesti jetre koje su povezane sa konzumacijom alkohola
  • hemolitička anemija (vrsta anemije koju karakteriše prebrzo razbijanje crvenih krvnih zrnaca – proces koji se zove hemoliza)
  • kamen u žuči
  • Gilbertov sindrom (genetski poremećaj koji utiče na način na koji vaša jetra obrađuje bilirubin. Ovaj problem može izazvati blago povišen nivo bilirubina, obično manje od 2 mg/dL)

Da bi utvrdio šta je tačno osnovni uzrok vašeg povećanog bilirubina, vaš lekar može da primeni više testova i proveriti i druge simptome ukoliko postoje.

Prenela: O.M.

(Izvor: health.com/kurir.rs)

Bonus video:

03:52

Od raka creva svake godine oboli 4500 ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track