Studija o posledicama srčanog udara: 38 % pogođenih ovom bolešću premine tokom naredne decenije
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

Studija o posledicama srčanog udara: 38 % pogođenih ovom bolešću premine tokom naredne decenije

Bolesti -

Nakon srčanog udara kod trećine pacijenata razviju se bolesti ili problem u funkcionisanju bubrega, sedam odsto njih u narednim godinama dobije novi infarkt, dok 38 odsto pogođenih ovom bolešću premine ne samo od srčanih nego i drugih poteškoća tokom naredne decenije, navodi se u danas objavljenom naučnom istraživanju Univerziteta u Lidsu.

U ovoj, kako se naglašava, najvećoj ikada objavljenoj studiji o dugoročnim posledicama srčanog udara, istraživači su analizirali 145 miliona zdravstvenih kartona srčanih bolesnika koji su, tokom perioda od devet godina, primljeni u 229 zdravstvenih ustanova širom Velike Britanije.

Isti tretman za sve pacijente nije dobro rešenje

Jedan od autora ovog istraživanja prof. dr Marlos Hol tvrdi da su dobijeni rezultati važni, jer ukazuju na to da je svakome ko je preživeo srčani udar potrebna spečificna lekarska nega zasnovana na osobnom zdravstvenom stanju i sklonostima ka određenim bolestima. Isti tretman za sve nije dobro rešenje, navodi on, uz naznaku da i pacijenti moraju biti informisani o rizicima srčanog udara gde više od 66 odsto slučajeva otpada na muškarce prosečne starosti od oko 67 godina.

Kod pacijenata koji su preživeli srčani udar, za razliku od bolesnika koji pate od drugih vrsta bolesti, više od sedam odsto, tokom narednih godina, oboleće od pojave srčane aritmije koja može da dovede do ozbiljnih posledica stvaranja ugrušaka krvi u srcu.

Nakon srčanog udara ceće šanse za dijabetes, depresiju, karcinom

Takođe, rekonvalescenti od infarkta imaju za tri odsto vece šanse da razviju dijabetes, dva odsto veće izglede za razvoj bolesti blokade krvnih sudova koji prenose krv od srca u donje ekstremitete.

U poređenju sa drugim bolesnicima, oni koji su imali srčani napad imaju šest odsto veće izglede da pate od depresije dok, u ovoj kategoriji, žene mlađe od 40 godina starosti, nakon infarkta, postaju depresivne za 10 odsto više, nego muškarci koji boluju od iste bolesti.

Interesantno je da, prema nalazima ovog istraživanja, među osobama koje prežive srčani udar, oko 13 odsto tokom narednih godina oboli od neke vrste raka, dok pacijenti koji boluju od drugih vrsta bolesti imaju čak 21 odsto izgleda da se razbole od nekog vida karcinoma.

(izvor: n1info.rs/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track