Kada je drhtanje ruku razlog za brigu? Može ukazivati na nizak šećer, anksioznost, previše kofeina ali i neke ozbiljnije bolesti
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Kada je drhtanje ruku razlog za brigu? Može ukazivati na nizak šećer, anksioznost, previše kofeina ali i neke ozbiljnije bolesti

Bolesti -

Da li ste ikada osetili lagano drhtanje u rukama koje ne možete da kontrolišete? Ovo nije neuobičajena pojava, a naročito počinje da se javlja sa godinama. Sa medicinske strane, drhtanje ruku je uzrokovano nevoljnim mišićnim kontrakcijama koje mogu izazvati drhtanje delova tela a može biti uzrokovan različitim faktorima.

Prema dr Džejsonu Singu, šefu medicine u kompaniji One Oak Medical, drhtanje ruku nije uvek razlog za zabrinutost.

- Esencijalni tremori su uobičajeni i ulgavnom benigni. Spadaju u kategoriju poremećaja kretanja koje karakteriše drhtanje ruku, ali mogu uticati i na druge delove tela, poput glave i glasa - rekao je dr Sing za Health Digest

U ovim situacijama je ipak potrebno javiti se lekaru

Ako primetite da vam se ruke tresu bez očiglednog razloga, uvek je najbolje da posetite svog lekara što je pre moguće. Drhtanje ruku može biti simptom različitih zdravstvenih problema, od kojih neka mogu biti ozbiljna.

Ako i dalje osećate ukočenost mišića, usporili su vam pokreti ili imate problema sa ravnotežom i koordinacijom, dr Sing kaže da svakako treba da potražite medicinsku pomoć. Uzrok može biti multipla skleroza, bolest štitne žlezde, Parkinsonova bolest, moždani udar, neravnoteža elektrolita ili čak prekomerna konzumacija alkohola.

Takođe, obratite se svom lekaru ako vam se čini da se drhtanje ruku pogoršava ili ako vam ometa svakodnevne aktivnosti kao što su pisanje, jelo ili piće. Identifikacija i dijagnostika je prvi korak ka odgovarajućem lečenju i boljem kvalitetu života.

Uzrok može biti multipla skleroza, bolest štitne žlezde, Parkinsonova bolest, moždani udar
Uzrok može biti multipla skleroza, bolest štitne žlezde, Parkinsonova bolest, moždani udarfoto: Shutterstock

Uobičajeni, manje zabrinjavajući uzroci drhtanja ruku

Postoji nekoliko uobičajenih, ali manje zabrinjavajućih uzroka drhtanja ruku. Na primer, Univerzitet Džons Hopkins navodi da je esencijalni tremor najčešći uzrok drhtanja kod odraslih i da nije povezan ni sa kakvim medicinskim stanjima.

Esencijalni tremor obično pogađa ruke, ali može uticati i na druge delove tela kao što su glava, glas i noge. Simptomi su obično gori kada je osoba pod stresom ili anksioznost ili radi finu motoričku aktivnost kao što je pisanje ili sipanje vode u čašu. Lečenje može uključivati promenu načina života, lekove i operaciju.

Hipoglikemija, kada nivo šećera u krvi padne prenizak, takođe može izazvati drhtanje mišića. Nizak nivo šećera u krvi može biti uzrokovan dijabetesom, preskakanjem obroka, ekstremnim umorom ili preteranim vežbanjem. Neki lekovi, kao što su antidepresivi i antipsihotici, mogu izazvati tremor kao neželjeni efekat, piše magain Healthline.

Neki lekovi, kao što su antidepresivi i antipsihotici, mogu izazvati drhtanje ruku
Neki lekovi, kao što su antidepresivi i antipsihotici, mogu izazvati drhtanje rukufoto: Shutterstock

Kako pomoći sebi?

Ako primetite da vam se ruke tresu zbog jednog od manje zabrinjavajućih uzroka, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite.

  • Jedna od najvažnijih je da se dovoljno odmorite. Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv (NHLBI), odraslima je potrebno između sedam i devet sati sna svake noći
  • Razmislite o smanjenju unosa kofeina ili potpunom izbacivanju kofeina iz ishrane.
  • Pokušajte da jedete redovne obroke tokom dana kako biste održali nivo šećera u krvi stabilnim.
  • Ako mislite da neki lek koji uzimate izaziva problem, ne oklevajte da razgovarate sa svojim lekarom o drugim opcijama ili smanjenju doze.

Ako ste zabrinuti zbog drhtanja ruku, uvek je dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom, čak i ako mislite da nije ništa ozbiljno. Oni mogu proceniti vaše simptome, identifikovati uzrok drhtanja ruku i preporučiti dalje lečenje ako je potrebno.

Prenela: O.M.

(izvor: healthdigest.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track