Simptom koji može da ukaže na bolest srca: Javlja se ujutru i pogoršava tokom dana
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE

Simptom koji može da ukaže na bolest srca: Javlja se ujutru i pogoršava tokom dana

Bolesti -

Ukoliko imate visok pritisak, srčane probleme ili sklonost ka ovim bolestima, stručnjaci kažu da jedan poseban znak upozorenja može da se javi tokom jutra, ali možete primetiti njegovo prisustvo i kako dan odmiče.

Ako su vam jedan ili oba gležnja, stopala ili noge otečeni i situacija se ne poboljšava nakon nekoliko dana ili se simptomi pogoršaju - trebalo bi da se javite svom lekaru.

Naravno, edem nije samo znak srčanih bolesti, već može biti i blaži problem kao što je uganuće ili ubod insekata. Međutim, to takođe može biti znak upozorenja da postoji krvni ugrušak ili infekcije, pa je važno pratiti problem i potražiti medicinsku pomoć ako potraje.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj služvi, (NHS) jedan od najčešćih simptoma srčane insuficijencije su otečeni gležnjevi i noge uzrokovani „nagomilavanjem tečnosti“ (medicinski se naziva edem). „Možda će biti bolje ujutro i pogoršati se kasnije u toku dana“, dodala je organizacija.

otečene noge
foto: Shutterstock

Otok može biti simptom i manje ozbiljnijih problema

Takođe, edem može biti uzrokovan predim stajanjem ili sedenjem u istom položaju, prekomernom težinom, trudnoćom ili uzimanjem određenih lekova kao što su steroidi ili antidepresivi. Nacionalna zdravstvena služba stoga preporučuje ljudima da pokušaju sa laganim vežbama i podignu otečeno područje kada je to moguće, pre nego što odu kod lekara.

Ovo su najčešći znaci srčane insuficijencije

Znaci upozorenja srčane insuficijencije mogu se razlikovati od osobe do osobe i mogu početi iznenada ili se „razvijati postepeno“ tokom nedelja ili čak meseci. Ostale simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

  • Kratak dan - Ovo se može desiti nakon aktivnosti ili dok se odmarate. Situacija može biti gore dok ležite
  • Umor
  • Nesvestica

Manje uobičajeni simptomi kao što su depresija, anksioznost i gubitak apetita takođe se mogu javiti. Ako osećate pogoršanje ili ovim simptomi ne proalze, važno je da se odmah javite lekaru.

kratak dah
foto: Shutterstock

Srčana insuficijencija se javlja kada srce nije u stanju da pumpa krv po telu, što znači da ne dobijate dovoljno kiseonika. Ovo se obično dešava kada srce postane slabo ili ukočeno - ali ne znači da je vaše srce 'prestalo da radi', kao što mnogi često veruju.

Srčana insuficijencija može biti uzrokovana srčanim udarom ili bolešću koja se zove kardiomiopatija, ali visok krvni pritisak će vas takođe staviti u veći rizik. Vodeća dobrotvorna organizacija British Heart Foundation upozorava da se oko 80 odsto dijagnoza srčane insuficijencije u Engleskoj postavlja u bolnici - ali skoro polovina (40 procenata) pacijenata ima simptome koji su „morali da budu upozorenje za raniju pregled“.

Prenela: O.M.

(izvor: mirror.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track