7 simptoma limfedema: Otok na ruci je česta komplikacija nakon operacije raka dojke i mora da se leči
Foto: Shutterstock

Važno je

7 simptoma limfedema: Otok na ruci je česta komplikacija nakon operacije raka dojke i mora da se leči

Bolesti -

Limfedem je moguća postoperativna komplikacija nakon operacije raka dojke. Nekom se javi odmah, nekom posle više godina, a nekome nikada. Ali ono što se svakako dešava svim operisanim ženama jeste manja pokretljivost i neprijatan osećaj zatezanja pri podizanju ruke.

- Limfedem nije izlečiv, to je hronično stanje - otok koji se javlja zbog zastoja limfnog sistema usled različitih uzroka. Mi koje smo operisale rak dojke smo posebno u opasnosti od ove postoperativne posledice. Bez obzira koliko nam je limfnih čvorova iz pazuha izvađeno, limfedem se može javiti bilo kada u toku života - kaže Domina Spasić, predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" povodom Svetskog dana limfedema koji je obeležen juče.

Domina Spasić, predsednica Udruženja 'BUDIMO ZAJEDNO'
Domina Spasić, predsednica Udruženja "BUDIMO ZAJEDNO"foto: Kurir TV

Čim osetite zatezanje i težinu u ruci, odmah se javite lekaru koji će vas uputiti u specijalizovanu ustanovu gde možete ići na terapije za limfedem.

Naša sagovornica naglašava da ukoliko ruka otekne - ona mora da se leči.

- Često se desi da se nakon operacije raka dojke pojavi manji otok ruke, žena pomisli da to nije ništa strašno, da će nestati, i zapusti ga, a problem sledeći put bude gori. Zato čim osetite zatezanje i težinu u ruci, odmah se javite lekaru koji će vas uputiti u specijalizovanu ustanovu gde možete ići na terapije za limfedem. Znamo da su žene iz Beograda tu u prednosti, a ovom prilikom upućujemo apel nadležnima da se i po manjim zdravstvenim centrima obuči što više terapeuta za ovu vrstu problema - ističe Domina Spasić.

Limfedem može biti:

• akutni

• prolazan ili tranzitorni

• hronični

Predsednica Udruženja "Budimo zajedno" objašnjava da su, nažalost, svi fizioterapeuti koji završe medicinsku školu u Srbiji obučeni za lečenje mnogo stanja, ali ne i za limfedem.

- Moram da spomenem i kompresivni rukav. On ne smanjuje nastali otok, on samo pomaže da se nastali otok ne širi. Lečenje i terapija limfedema je prevashodna, pa tek onda rukav. Nažalost, i taj rukav još uvek, i pored svih dopisa i apela, Fond za zdravstveno osiguranje nije odobrio. Taj rukav nije jeftin, mnoge žene kojima je neophodan ne mogu da ga kupe.

Zlatni standard u lečenju limfedema je terapija koja se zasniva se na sprovođenju ručne limfne drenaže i kompletne kompresivne dekongestivne terapije. Takođe, tu je i sprovođenje odgovarajućih vežbi i mera lične higijene i nege kože. Lekari često nemaju dovoljno informacija o ovom stanju pa se događa da pacijenti dugo lutaju dugo dok ne pronađu rešenje.

Znakovi koji ukazuju na pojavu limfedema gornjih ekstremiteta su:

  • osećaj punoće i težine u ruci
  • osećaj zatezanja u šaci
  • primetan otok na ruci ili šaci
  • smanjena pokretljivost ruke i zategnutosti u zglobu
  • zatezanje rukava odeće koje ranije niste osećali
  • nemogućnost nošenja nakita zbog otoka prstiju i ruke
  • laka nelagodnost uz mogućnost prisutnog bola ili senzacije bockanja i peckanja i kod pritiska na kožu ruke – pojava udubljenja.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track