DOMINA SPASIĆ, PREDSEDNICA UDRUŽENJA "BUDIMO ZAJEDNO": Ovih 5 problema otežavaju lečenje RAKA DOJKE u Srbiji
Foto: Privatna Arhivaatna arhiva

VAŽNO JE

DOMINA SPASIĆ, PREDSEDNICA UDRUŽENJA "BUDIMO ZAJEDNO": Ovih 5 problema otežavaju lečenje RAKA DOJKE u Srbiji

Zdravlje -

Domina Spasić, predsednica Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo Zajedno" upozorava na pet najčešćih problema sa kojima se suočavaju pacijentkinje u Srbiji.

- Na prvom mestu izdvojila bih problem nedovoljnog pristupa dijagnostici za pacijente koji su pred lečenjem, kao i za one koji su u procesu lečenja. Na drugo mesto stavila bih duge liste čekanja i za operacije i za terapije. Zatim, problem je i nedovoljan broj stručnjaka onkologa i stručnog medicinskog osoblja. U bolnicama su nam mali kapaciteti, žene puštaju kući isti dan nakon radikalne mastektomije. I na kraju, pomenula bih i problem nedovoljne obučenosti određenog broja zdravstvenih radnika i manjak empatije u domovima zdravlja - kaže Domina Spasić, koja je i sama imala iskustvo raka dojke.

Ima i dobrih primera

Naša sagovornica ističe, da uz sve teškoće na koje pacijentkinje koje se leče od raka dojke u Srbiji nailaze, ipak postoje i oni svetli primeri.

- Moram da uputim veliku pohvalu za lekare i sestre Dnevne bolnice Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i za zaposlene na odeljenju mamografije.

karcinom dojke, rak dojke
foto: Shutterstock

Surova statistika raka dojke u Srbiji

U našoj zemlji rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena.

- Ova maligna bolest predstavlja i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i on je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena od 45. do 64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji se godišnje registruje 4.368 novoobolelih, a 1.782 žene umru od raka dojke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track