Simptomi podmukle bolesti od koje je bolovala Slađana Milošević: Suva usta i otekle pljuvačne žlezde su signal za uzbunu
Foto: ATAImages

OPREZ

Simptomi podmukle bolesti od koje je bolovala Slađana Milošević: Suva usta i otekle pljuvačne žlezde su signal za uzbunu

Bolesti -

Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini. Prošle godine Slađana je otvoreno govorila o zdravstvenom problemu sa kojim se suočava - Sjogrenovom sindromu.

- Bolest nosi naziv Sjogrenov sindrom. Njena simptomatologija i način lečenja i dalje su nepoznati mnogim doktorima. Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je u stvari smrtonosna. Nažalost, bolest je veoma teška, sa brojnim imunološkim promenama. Napada sve telesne sisteme. Jedino kineska tradicionalna medicina može pomoći, jer od ranih dana tretira čoveka kao jedinstvenu celinu. U zapadnoj medicini jedino psihosomatika ima takav pristup. Čovek je jedinstvo tela i psihe i samo tako se može lečiti - rekla je tada Slađana Milošević za Kurir.

Šta je Sjogrenov sindrom?

Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim očima i suvim ustima. Uzrok nastanka ovih pojava je smanjenje funkcija egzokrinih žlezda. Ovaj sindrom se javlja kao primarno oboljenje i udružen sa nekom od drugih sisitemskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom.

Ova bolest se najčešće javlja kod osoba između 40. i 60. godine života, a čak i do devet puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

Uzrok nastanka

Za nastanak ovog sindroma odgovorna je pre svega genetska predispozicija aitoimuno reaktivnih osoba, koja uz delovanje normalnih imunoloških mehanizama dovodi do nastanka zapaljenjskog procesa i oštećenja tkiva. Kao glavni sinergetički faktor navodi se prisustvo virusne infekcije. Osnovni uzrok smanjene funkcije egzokrinih žlezda je infiltracija limfocitima i plazma ćelijama epitela suznih i pljuvačnih žlezda, sa stvaranjem mnogobrojnih autoantitela i mogućim razvojem malignog limfoma.

Suve oči su prvi znak Sjogrenovog sindroma. Suzne žlezde ne mogu da luče dovoljnu količinu suza koje čine oči zdravim, a vid jasnim.

Simptomi bolesti

Bolest se manifestuje kliničkim simptomima žlezdi i opštim, sistemskim znacima. Pacijent ima osećaj grebanja, svraba, suvoće, kao da je u oku pesak ili trunje. Suva usta su obično prvi simptom bolesnika, mada neretko postoji i uvećanje parotidnih pljuvačnih žlezda. One su bezbolne, meke, u početku bolesti, međutim kako bolest progredira postaju bolne, na dodir osetljive, sa blagim rumenilom kože iznad njih.

Kod polovine bolesnika mogu da budu zahvaćeni i drugi organi i organski sistemi kao što su pluća, bubrezi, nervni sistem i endokrine žlezde, što bolesti daje i sistemski karakter.

Kod težih slučajeva gingive su nadražene, nastaju naslage na zubima, karijes i gubitak zuba. Osnovne sistemske manifestacije Sjogrenovog sindroma su malaksalost, povišena temperatura, artritis, vaskulne promene na koži. Vaskulitis se ispoljava i na unutrašnjim organima, plućima, centralnom nervnom sistemu, krvnim sudovima, urotraktu i digestivnom sistemu. Takođe nastaju i periferne neuropatije.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza ove bolesti se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, ispitivanja funkcije suznih i pljuvačnih žlezda, nalaza biopsije malih pljuvačnih žlezda i nalaza autoantitela u krvi. Lečenje Kada se leči primarni oblik bolesti, primenjuje se supstituciona terapija za suvo oko i suva usta, simptomatska za sistemske manifestacije i specifična za aktivnu ekstraglandularnu bolest.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko. U težim slučajevima potreban je multidisciplinarni pristup koji uključuje: oftalmologa, stomatologa, neurologa i reumatologa koji leči pacijente sa Sjogrenovim sindromom

Prognoza bolesti

Kod najvećeg broja obolelih bolest je duga, traje i više decenija. Blag oblik se odlikuje samo promenama na očima i ustima, dok kod težih oblika dolazi do ispoljavanja simptoma i na drugim, unutrašnjim organima. Kod malog broja bolesnika tok je nepovoljan, ili zbog teških sistemskih manifestacija ili zbog nastanka maligne limfocitne proliferacije.

Izvor: Stetoskop.info/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track