Visok holesterol nas čini umornima: Ako se ne kontroliše, dovodi do srčanih problema
Foto: Shutterstock

oprezno

Visok holesterol nas čini umornima: Ako se ne kontroliše, dovodi do srčanih problema

Bolesti -

Holesterol je veoma važna komponenta ćelijskih membrana, mozga, nervnih ćelija i žuči, koja pomaže telu da apsorbuje masti i vitamine rastvorljive u mastima. Telo koristi holesterol za proizvodnju vitamina D i raznih hormona, kao što su estrogen, testosteron i kortizol. Dakle, holesterol je dobar i neophodan, međutim, višak može biti štetan po naše zdravlje.

HDL holesterol, koji često nazivamo dobrim holesterolom, pomaže telu da se oslobodi viška LDL ili lošeg holesterola. Međutim, normalna vrednost holesterola za zdravu osobu je manja od 5 mmol/L (ukupno), LDL holesterola manje od 3 mmol/L, a HDL više od 1-1,5 mmol/l. Sve iznad ovih vrednosti može se nakupiti u arterijama, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

Visok holesterol može povećati rizik od srčanih oboljenja

- Visok holesterol ne izaziva direktno umor. U stvari, jedan od najvećih izazova sa holesterolom je to što skoro nikada nema osnovnih simptoma - kaže dr Bret Viktor, kardiolog.

Međutim, faktori koji dovode do visokog holesterola mogu izazvati i osećaj umora ili tromosti.

- Iza visokih vrednosti holesterola obično se krije činjenica da se ne hranite uravnoteženo, ne vežbate i da se možda nenamerno ugojite - kaže kardiolog dr Melisa Trejsi.

To dalje objašnjava da takav način života, koji se često dovodi u vezu sa povišenim holesterolom, može izazvati umor.

Ako se ne kontroliše, visok holesterol može povećati rizik od srčanih oboljenja, stanja koje takođe može izazvati umor, tromost.

normalna vrednost holesterola za zdravu osobu je manja od 5 mmol/L (ukupno), LDL holesterola manje od 3 mmol/L, a HDL više od 1-1,5 mmol/l
normalna vrednost holesterola za zdravu osobu je manja od 5 mmol/L (ukupno), LDL holesterola manje od 3 mmol/L, a HDL više od 1-1,5 mmol/lfoto: Shutterstock

Ostali simptomi visokog holesterola

Visok holesterol sam po sebi obično ne izaziva nikakve simptome, ali ako dovede do srčanih oboljenja, može izazvati simptome. Pored umora, simptomi visokog holesterola koji su napredovali do srčanih bolesti mogu uključivati:

  • Bol u grudima, pritisak ili stezanje
  • Vrtoglavica ili vrtoglavica
  • Ubrzan rad srca
  • Kratak dah
  • Bol u vratu ili vilici
  • Utrnulost ili slabost u rukama ili nogama

Drugi zdravstveni problemi koji mogu izazvati visok holesterol kao neželjeni efekat uključuju:

Nastojte da svoj tanjir ispunite integralnim žitaricama, voćem i povrćem, zdravim mastima i proteinima
Nastojte da svoj tanjir ispunite integralnim žitaricama, voćem i povrćem, zdravim mastima i proteinimafoto: Shutterstock

Promenite životni stil

Promene u načinu života su prvi korak ka snižavanju visokog holesterola.

- Promene mogu da poboljšaju vrednosti holesterola za 20 do 25 odsto - kaže dr Trejsi. Zato je važno da uključite ove zdrave navike.

Uravnoteženo se hranite

Nastojte da svoj tanjir ispunite integralnim žitaricama, voćem i povrćem, zdravim mastima i proteinima koji su zdravi za srce poput ribe. Takođe je korisno povećati unos rastvorljivih vlakana i omega-3 masnih kiselina dodavanjem stvari kao što su avokado, pšenične mekinje, losos, obogaćene žitarice i laneno seme u svoje obroke.

Ograničite zasićene masti

Smanjite unos hrane koja sadrži zasićene masti, kao što su crveno meso, punomasni mlečni proizvodi i tropska ulja kao što su kokosovo i palmino ulje. Pored toga, ograničite unos ultra-obrađene hrane.

Vežbajte najmanje 150 minuta umerenog intenziteta nedeljno
Vežbajte najmanje 150 minuta umerenog intenziteta nedeljnofoto: Shutterstock

Budite fizički aktivni

Vežbajte najmanje 150 minuta umerenog intenziteta nedeljno. Ovo može uključivati aerobne aktivnosti kao što su hodanje ili vožnja bicikla i vežbe snage kao što je dizanje tegova. Najbolje je da pronađete pokret u kome najviše uživate i ostanete mu dosledni.

Prestanite da pušite i pijte umereno

Odvikavanje od pušenja je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoj holesterol, zdravlje srca i opšte zdravlje. U stvari, u roku od godinu dana od prestanka pušenja, vaš rizik od srčanih bolesti je upola manji od pušača, navode stručnjaci sa klinike Mejo.

Održavajte zdravu težinu

Ako je vaš procenat telesne masti previsok, gubitak pet do 10 procenata viška telesne težine može smanjiti nivo holesterola.

Prenela: O.M.

(izvor: wellandgood.com/zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track