5 stvari koje specijalista za rak debelog creva nikada ne bi uradio: A ovo su simptomi koji ne slute na dobro
Foto: Shutterstock

važnost prevencije

5 stvari koje specijalista za rak debelog creva nikada ne bi uradio: A ovo su simptomi koji ne slute na dobro

Bolesti -

Kolorektalni rak je treći najčešći tip raka širom sveta. U ranijim fazama može biti teško dijagnostikovati ga. Simptomi poput dijareje, bolova u stomaku i anemije, mogu se lako prevideti ili zameniti sa benignijim problemima. Specijalista za ovu vrstu raka podelila je najčešće greške koje treba izbegavati kako biste očuvali zdravlje vaših creva.

Takođe je zabeležen porast dijagnoza kolorektalnog karcinoma među mlađim ljudima. Razlog za ovo, iako nejasan, verovatno je višefaktoran, pri čemu u velikoj meri doprinose geni, zatim različiti faktori životne sredine kao i način života. Ono što znamo je da kada se rak debelog creva otkrije rano, može se efikasno lečiti.

Srećom, postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste zdravlje creva držali pod kontrolom. Doktorka Ursina Teitelbaum, medicinski onkolog i šef odeljenja za gastrointestinalne karcinome u bolnici Penn Medicine (Univerzitet Pensilvanija) podelila je najčešće geške koje treba izbegavati kako biste očuvali zdravlje vaših creva. Evo šta doktorka Teitelbaum kaže da lično izbegava.

Porodična istorija je jedan od najjačih faktora rizika za kolorektalni karcinom
Porodična istorija je jedan od najjačih faktora rizika za kolorektalni karcinomfoto: Shutterstock

Nikada ne bih ignorisala svoju porodičnu istoriju

Porodična istorija je jedan od najjačih faktora rizika za kolorektalni karcinom. Do jedne od tri osobe kojima je dijagnostikovan kolorektalni rak ima članove porodice koji su ga takođe imali.

Postoji nekoliko razloga zašto se rak javlja u porodicama: genetika, zajednički faktori životne sredine i neka kombinacija ova dva, navodi Američko društvo za rak.

Pošto zdravlje vaših rođaka direktno utiče na vaš individualni rizik od raka debelog creva, ključno je znati vašu porodičnu istoriju. Doktorka Teitelbaum preporučuje da pitate svoje roditelje, braću i sestre ili druge rođake da li je nekom od članova porodice, uključujući bake i deke, rođake ili tetke i ujake, ikada dijagnostikovan rak debelog creva.

Ako otkrijete da je rođak u prvom stepenu imao rak debelog creva, lekar će vas posavetovati da počnete sa skriningom ranije.

Redovne kolonoskopije su posebno važne za ljude sa inflamatornom bolešću creva
Redovne kolonoskopije su posebno važne za ljude sa inflamatornom bolešću crevafoto: Shutterstock

Nikada ne bih propustila ili odložila kolonoskopiju i skrining testove

Dijagnostikovanje kolorektalnog raka povećava se među mladim odraslim osobama. Zbog ovog alarmantnog trenda, Radna grupa za preventivne usluge SAD izdala je nove smernice za skrining raka debelog creva 2021. kako bi pokušala da uhvati više slučajeva.

Sada se svim odraslim osobama savetuje da započnu skrining kolonoskopijom ili testom stolice već od 45 godina.

Redovne kolonoskopije su posebno važne za ljude sa inflamatornom bolešću creva, kao što je ulcerozni kolitis ili Kronova bolest, jer ovi problemi mogu povećati rizik od kolorektalnog karcinoma. Svakako, čak i zdravi ljudi koji nemaju porodičnu istoriju mogu dobiti kolorektalni rak.

- Bez obzira na to koliko je vaš životni stil zdrav, kada dostignete određenu dob, morate se pregledati. Pregled je najbolji način da se rano uhvati rak debelog creva i da se leči - napominje dr Teitelbaum.

Ne bih zanemarila bilo kakve čudne simptome

Obratite pažnju na bilo kakve neobične promene u navikama u funksiocnisanju creva – ako ste uvek imali stolicu u određenim periodima dana, ali sada često osećate konstipaciju, ili primetite krv u stolici i imate bolove u stomaku, neophodno je razgovarati sa lekarom. Dijareja, umor ili neobjašnjiva anemija takođe zahtevaju lekarski pregled.

Takođe, važno je da se zalažete za sebe. Ako smatrate da vaš lekar ne shvata vaše simptome ozbiljno, potražite drugo mišljenje, savetuje dr Teitelbaum.

Smatra se da pušenje, alkohol i sedentarni način života idu ruku pod ruku sa povećanim rizikom od raka debelog creva
Smatra se da pušenje, alkohol i sedentarni način života idu ruku pod ruku sa povećanim rizikom od raka debelog crevafoto: Shutterstock

Ne bih potcenjivala moć zdravog načina života

Iako su uzroci raka debelog creva slabo shvaćeni, više od polovine kolorektalnih karcinoma je povezano sa faktorima načina života koji se mogu promeniti. Smatra se da pušenje, alkohol i sedentarni način života idu ruku pod ruku sa povećanim rizikom od raka debelog creva, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Vaš način ishrane takođe igra veliku ulogu. Crveno meso i previše obrađena hrana, poput gaziranih pića, slatkiša i kolačića, povezani su sa većim rizikom od raka debelog creva, dok su povrće, voće i integralne žitarice povezani sa manjim rizikom.

Nikada ne bih izbegavala da pričam o stolici

Ponekad je neredovno pražnjenje creva - poput stolice koje je tanka kao olovka ili krvava - jedini znak da nešto nije u redu. Može biti teško znati da li je vaše iskustvo nenormalno, a da ne kažete drugima kroz šta prolazite.

- Može biti neprijatno govoriti o stolici, ​​ali moramo to da uradimo. Stolica mnogo govori o vašem zdravlju, a razgovor o tome mogao bi vam spasiti život - kaže dr Teitelbaum.

Prenela: O.M.

(izvor: HuffPost.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track