OVE PROMENE U STOLICI NE SMETE ZANEMARITI: Ako na vreme uočite KRV to može da vam sačuva život
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

OVE PROMENE U STOLICI NE SMETE ZANEMARITI: Ako na vreme uočite KRV to može da vam sačuva život

Zdravlje -

Možda ovo ne radite redovno, ali trebalo bi da povremeno proveravate stolicu kako biste bili sigurni da ne postoje neke suptilne promene koje se često mogu desiti - jer bi vam to moglo spasiti život.

Važno da uzmemo u obzir naše navike kod pražnjenja creva, jer bilo kakve promene u vašem uobičajenom ritmu mogu signalizirati da nešto ozbiljno nije u redu.

Privremeni zatvor (ukoliko niste praznili stomak oko tri dana) može biti normalan i obično se može lečiti jednostavnim promenama u ishrani i načinu života. Međutim, uporne i neobjašnjive promene u navikama pražnjenja creva signaliziraju na ozbiljniji problem, prenosi Mirror.

Jedna od prvih upozoravajućih promena je ako počnete da primećujete da imate veoma tamnu boju stolice, što može značiti da je pomešana sa krvlju. U stvari, svaka krv u fecesu je znak da morate razgovarati sa zdravstvenim stručnjakom. Prema NHS-u, mala količina jednokratnog krvarenja obično nije ozbiljan problem - ali ako je krvarenje uporno, neophodno je da posetite svog lekara opšte prakse.

Krv u stolici može da ukazuje na hemoroide, polipe, čireve, Kronovu bolest i kolitis ili čak rak
Krv u stolici može da ukazuje na hemoroide, polipe, čireve, Kronovu bolest i kolitis ili čak rakfoto: Profimedia

Krv na stolici zbog polipa, čireva ali i ozbiljnih oboljenja

Krv možete uočiti i na toalet papiru, zatim crvene pruge na spoljašnjoj strani fecesa, ružičastu vodu u WC šolji ili možete primetiti da imate veoma taman izmet. Postoji mnogo razloga koji mogu dovesti do toga, a British Medical Journal je sumirao neke verovatne uzroke uključujući hemoroide, polipe, čireve, Kronovu bolest i kolitis ili čak rak.

Međutim, National Health Service je apelovao na ljude da ne postavljaju sami dijagnozu, što znači da bi trebalo da obavezno razgovarate sa lekarom opšte prakse ako ste zabrinuti jer ste u stolici uočili tragove krvi.

Krvarenje može biti znak raka creva, koji je lakše lečiti ako se otkrije rano, tako da je važno da redovno proveravate izmet kako biste mogli da uočite sve suptilne promene.

Deborah James, engleski novinar, edukator i voditelj podkasta kao i dobrotvorni aktivista, koja je umrla od raka creva u junu 2022. godine, dala je neverovatne savete pre nego što je preminula. U svojoj poslednjoj poruci, ona je rekla:

- Pronađite život vredan uživanja, rizikujte, volite duboko, ne žalite i uvek, uvek imajte buntovnu nadu. I na kraju, proverite svoju stolicu - to bi jednostavno moglo da vam zaštiti život.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track