3 vidljiva znaka visokog holesterola: Evo na kojim mestima na telu ih možete uočiti
Foto: Shutterstock

važno je da prepoznate

3 vidljiva znaka visokog holesterola: Evo na kojim mestima na telu ih možete uočiti

Bolesti -

Visok holesterol je rasprostranjeno, ali ozbiljno stanje koje može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i moždani udar, ali može biti teško uočiti ovaj problem bez testa krvi. Zato obratite pažnju na suptilne znake koje vam telo šalje.

Praćenje nivoa holesterola može biti jednostavan način da procenite da li se pravilno hranite ili imate dovoljno fizičke aktivnosti. Međutim, osim ako ne uđete u ordinaciju svog lekara opšte prakse, nije uvek lako utvrditi koliko ste zaista spremni i zdravi.

Iako je neophodno uraditi test krvi ako imate zdravstvenih problema, mnogi ne shvataju da ponekad visok holesterol može da se uoči samo gledanjem u nekoga. Drugim rečima, ako ste jeli previše brze hrane, možda ćete početi da primećujete znakove na licu, rukama i nogama.

Jedini siguran način da saznate da li imate visok holesterol, koji se može kontrolisati ishranom, vežbanjem i lekovima, jeste da uradite test krvi.

holesterol, test krvi, test za holesterol, masnoće u krvi, visok pritisk, srčana oboljenja, LDL holesterol, HDL holesterol
foto: Shutterstock

Dve trećine populacije starije od 65 godina ima povišen holesterol

Akumulacija holesterola u vašem telu je obično posledica ishrane bogate mastima, pušenja, konzumacije alkohola, nedostatka vežbanja ili genetike. Ako previše holesterola počne da oblaže vaše krvne sudove, to može dovesti do začepljenja što rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima poput srčanog i moždanog udara.

Kako starite, povećava se verovatnoća razvoja visokog holesterola, sa više od dve trećine muškaraca i žena starijih od 65 godina sa dijagnozom visokog nivoa holesterola tokom rutinskih zdravstvenih pregleda.

Jedini siguran način da saznate da li imate visok holesterol, koji se može kontrolisati ishranom, vežbanjem i lekovima, jeste da uradite test krvi. Međutim, ako primetite bilo koji od ovih znakova na svom licu, rukama ili nogama, ili ako ste jednostavno zabrinuti zbog nivoa holesterola, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru opšte prakse.

Oko
foto: Profimedia

Obratite pažnju na lice i oči

Holesterol putuje kroz široku mrežu krvnih sudova tela, često se akumulirajući u određenim regijama tokom vremena. Jedna takva oblast može biti oko očiju, gde se mogu pojaviti tri glavna simptoma.

  • Jedan od znakova visokog holesterola je poznat kao ksantelazma - to su izbočine koje se mogu formirati na vašim kapcima ili okolnoj koži. Oni su rezultat masnih naslaga holesterola koji se nalaze odmah ispod površine, dajući im karakterističnu žućkastu nijansu.

Iako su obično bezopasni i bez iritacije, oni mogu biti pokazatelj viših nivoa masti u vašem krvotoku.

  • Još jedan uobičajeni znak koji se može uočiti u nečijim očima manifestuje kao plavi, beli ili sivi krug oko obojenog dela vašeg oka, šarenice. Često počinje kao linija na vrhu i dnu vaše šarenice, pre nego što evoluira u pun krug.

Verovatnije je da će muškarci razviti ovaj prsten oko šarenice, što služi kao upozorenje da bi nivoi holesterola mogli rasti - fenomen koji postaje sve zastupljeniji sa godinama. Ako se ovaj prsten pojavi kod dece, naziva se arcus juveniles, i to je još jači pokazatelj da je njihov holesterol van granica.

  • Treći najčešći simptom nakupljanja masti u vašim krvnim sudovima je razvoj okluzije retinalne vene, što dovodi do ispupčenja oka. Ovo ozbiljno stanje može se desiti kada se holesterol prekine i ometa venu koja snabdeva krv vašom retinom, uzrokujući njeno curenje.
hladne ruke, cirkulacija, ženske ruke, ruke, šake, hladne šake
foto: Shutterstock

Može se javiti osećaj peckanja, bola u rukama i bledi nokti

Vaše ruke mogu otkriti isto toliko znakova nakupljanja holesterola koliko i vaše oči. Međutim, mnogi ljudi mogu prevideti simptome kao što su otečeni zglob ili male izbočine na rukama.

Holesterol se može angomilavati i oko tetiva u vašem telu, što dovodi do bolova i otoka. Iako je ovo najuočljivije na zglobovima, može se pojaviti bilo gde, uključujući vašu Ahilovu tetivu.

Visok holesterol se često može prevideti, a mnogi njegovi simptomi se pripisuju drugim faktorima. Jedan takav znak da su vaši nivoi možda previsoki je čest ili bolan osećaj peckanja u rukama.

Ovo se dešava kada naslage holesterola u vašim krvnim sudovima počinju da ograničavaju protok krvi, zbog čega vam ruke trnu dok se krv bogata kiseonikom bori da cirkuliše. Međutim, ovo ne uzrokuje utrnulost, pa ako imate ovaj simptom, ali ne možete da osetite prste, to nije zbog nivoa holesterola.

Još jedan signalni znak su bledi nokti, što ukazuje na to da nedovoljna količina krvi teče kroz sudove u vašoj ruci.

holesterol, Povišen Holesterol, pregled kod lekara
foto: Shutterstock

Pratite črčeve i osećaj peckanja u nogama

Pošto holesterol uzrokuje stvaranje naslaga u vašoj krvi, sužavanje krvnih sudova, utrnulost i peckanje se mogu širiti i po vašim nogama.

Takvi simptomi bi trebalo da budu signal za obaveznu posetu lekaru jer mogu ukazivati na bolest perifernih arterija (PAD).

Iako su noge prilično udaljene od srca, takođe su u opasnosti od komplikacija zbog visokog holesterola.

Bolest perifernih arterija (PAD) je komplikacija koja se može razviti kada arterije u vašim nogama postanu preuske zbog nakupljanja od visokog nivoa holesterola.

Bolest perifernih arterija može da izazove utrnulost i peckanje u vašim nogama ili stopalima. Gubitak osećaja može povećati rizik od čireva i drugih rana koje sporo zarastaju. Još jedan uobičajeni simptom bolesti perifernih arterija je bol u nogama koji se oseća kao grčevi mišića, posebno pri fizičkoj aktivnosti.

Ako osećate bilo koji od ovih simptoma ili ako ste samo generalno zabrinuti za svoje zdravlje i način života, jedino rešenje je odlazak kod lekara opšte prakse radi testova holesterola i saveta kako da ih smanjite.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track