Dijabetes, bolesti jetre ili anemija? Evo šta znakovi na rukama otkrivaju o zdravlju
Foto: Profimedia

VAŽNO JE

Dijabetes, bolesti jetre ili anemija? Evo šta znakovi na rukama otkrivaju o zdravlju

Zdravlje -


Jeste li znali da vaše ruke mogu mnogo toga otkriti o vašem zdravlju? Bez obzira na to je li reč o drhtanju ruku, preteranom znojenju dlanova ili neobičnim promenama na noktima, svaki od ovih simptoma može ukazivati na određeno zdravstveno stanje koje je u većini slučajeva potrebno lečiti kako ne bi došlo do pogoršanja.

Drhtanje ruku

Ako vam se jedna ili obe ruke nekontrolisano tresu, a najčešće kada ste u mirovanju, ova pojava može biti znak Parkinsonove bolesti. Kako objašnjavaju stručnjaci, ova bolest se razvija postepeno, a upravo je jedan od najranijih simptoma drhtanje ruku. Iako uključuje obe ruke, na samom početku obično se javlja samo u jednoj. Ako osetite peckanje u prstima ili dlanovima, to može biti znak nekontrolisanog dijabetesa, prenosi Indek Fit.

Slab stisak ruke

U poslovnom svetu, slab stisak ruke govori nešto o vašoj ličnosti, dok u medicini može biti znak narušenog zdravlja. Pre svega, lekari upozoravaju da slabo rukovanje može ukazivati na bolesti srca i sistema za cirkulaciju. Istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, pokazuju da slab stisak predviđa znatno veći rizik od srčanog i moždanog udara.

Promene na noktima

Vertikalni ili horizontalni nabori na noktima mogu ukazivati na anemiju koju treba lečiti, a ponekad su i znak artritisa ili psorijaze. Dermatolozi objašnjavaju da ako postoje brazde i crvene linije na samom dnu nokta, to može biti i lupus – hronična autoimuna bolest koja pogađa ceo imuni sistem. Ako se na noktima pojavi crna linija koja se proteže celom dužinom nokta, to može biti znak melanoma.

Nokti
foto: Profimedia

Crveni dlanovi

Iako je ovaj simptom izuzetno redak, neobično crvenilo dlanova koje ne nestaje može ukazivati na oštećenje ili bolest jetre. Isto tako, takozvani klub prstiju ili zadebljanje vrhova prstiju često mogu biti znak hroničnog oštećenja pluća ili srčane insuficijencije. Karakteristične su i promene kod reumatoidnog artritisa, kod kojih se prvo javlja otok prstiju, a potom i neki drugi, prepoznatljiviji simptomi.

Bol u ruci, ukočenost i otok

Kada reumatolozi vide ljude čije ruke bole ili imaju određenu upalu, pomišljaju na razne inflamatorne bolesti koje bi mogle izazvati simptome. Mogući uzroci su reumatoidni artritis, psorijatični artritis, lupus, vaskulitis (zapaljenje krvnih sudova), skleroderma (bolest vezivnog tkiva) i dermatomiozitis (bolest kože i mišića). Isto tako, lekari upozoravaju da otečene ruke mogu čak ukazivati na zapaljensko oboljenje creva.

Reuma, Reumatoidni Artritis, Koštana Oboljenja
foto: Shutterstock

Znojenje dlanova

Iako je prilično uobičajeno da nam se dlanovi ponekad znoje, posebno ako je napolju velika vrućina, u nekim slučajevima ova pojava može biti znak određenih zdravstvenih stanja. Naime, lekari objašnjavaju da su preterano znojenje dlanova često jedan od prvih simptoma menopauze ili određenih problema sa štitnom žlezdom, kao i hiperhidroze - stanja prekomernog znojenja koje nastaje usled poremećenog rada znojnih žlezda.

Prenela: V.N.

Izvor: Index.hr/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track