Test krvi može predvideti rizik od apneje: Ovaj problem uvećava rizik od srčanog i moždanog udara
Foto: Shutterstock

naučno istraživanje

Test krvi može predvideti rizik od apneje: Ovaj problem uvećava rizik od srčanog i moždanog udara

Bolesti -

Jednostavan test krvi mogao bi da pomogne u predviđanju rizika od opstruktivne apneje u snu, tj. prekidan disanja, tvrde naučnici. Mnogo osoba budi se uz osećaj gušenja ili teškog disanja, a drugi se osećaju izuzetno umorno tokom dana, upravo zbog ovog problema. Ova analiza mogla bi pomoći u pravovremenom tretmanu.

Najčešći faktori rizika za razvoj apneje su starost, gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola i dijabetes tipa 2.

Naučnici u Sao Paulu, u Brazilu, istraživali su da li bi se test krvi takođe mogao koristiti za određivanje verovatnoće da će pojedinac razviti ovaj problem. Jednostavna i jeftina provera parametera u krvi meri nivo homocisteina, aminokiseline, objasnili su naučnici.

Ako se ne leče, oboleli od slip apneje imaju 30 odsto veći rizik od srčanih oboljenja i 60 odsto veću verovatnoću da će imati moždani udar, pokazuju studije.

Oboleli od slip apneje imaju 30 odsto veći rizik od srčanih oboljenja
Oboleli od slip apneje imaju 30 odsto veći rizik od srčanih oboljenjafoto: Shutterstock

Promene u zidovima krvnih sudova utiču na pojavu apneje

Postoje dokazi da abnormalno visoki nivoi homocisteina, poznati kao hiperhomocisteinemija, mogu izazvati promene u zidovima krvnih sudova i povećati rizik od srčanih oboljenja, tromboze, srčanog i moždanog udara.

Tim sa Federalnog univerziteta u Sao Paulu proučavao je podatke od 854 volontera starosti od 20 do 80 godina, koji su 2007. godine uradili polisomnografski test kako bi izmerili njihov indeks apneje-hipopneje (AHI), koji broji koliko puta se disanje usporava ili zaustavlja tokom prosečan sat sna.

Klasifikacija apneje

- Do pet prekida po satu se smatra normalnim. Između pet i 15 se klasifikuje kao blaga apneja, 15 do 30 je umerena, a više od 30 je teška - rekla je Vanesa Kavalkante-Silva, autorka studije.

 Do pet prekida disanja po satu se smatra normalnim, a između pet i 15 se klasifikuje kao blaga apneja
Do pet prekida disanja po satu se smatra normalnim, a između pet i 15 se klasifikuje kao blaga apnejafoto: Shutterstock

Više od 8 % učesnika ispitivanja imalo je tešku apneju

Više od polovine učesnika (54,4 odsto) nije dijagnostikovano bez apneje, dok je 24,4 odsto imalo blagu, 12,4 odsto umerenu, a 8,8 odsto tešku apneju.

Ista grupa je takođe klasifikovana prema nivou homocisteina u krvi. Do 10 µmol/l se smatralo normalnim, 10 do 15 µmol/l umerenim, a više od 15 µmol/l visokim.

- Kada smo uporedili podatke, videli smo da su ispitanici sa visokim nivoom homocisteina takođe imali veći indeks apneje-hipopneje - rekla je Kavalkante-Silva

ispitanici sa više od 15 µmol/l imali su indeks apneje-hipopneje koji je u proseku bio 7,43 veći od onih sa manje od 10 µmol/l. To je bio slučaj čak i kada se uzimaju u obzir telesna težina, biološki pol i starost, dodala je Cavalcante-Silva.

Jendostavan i pristupačan test

Profesor Andersen je rekalo da još uvek ne znaju s sigurnošću da li apneja izaziva porast nivoa homocisteina u krvi ili porast nivoa ove aminokiseline izaziva tešku apneju. Jednostavno je i jeftino, kažu stručnjaci, a rezultati bi u najmanju ruku mogli pružiti više informacija o ovoj korelaciji.

Studija je objavljena u European Archives of Oto-Rhino-Laringologi.

Simptomi slip apneje

Apneja u snu je poremećaj usled kog se dešava da disanje prestane. Simptomi apneje u snu se uglavnom javljaju dok spavate i uključuju:

  • disanje se prekida po nekoliko puta
  • javlja se dahtanje ili gušenja
  • često se budite tokom noći
  • osećate se umorno tokom dana
  • teško se koncentrišete
  • imate promene raspoloženja
  • imate glavobolju kada se probudite

Prenela: O.M.

(izvor: The Sun/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track