Hepatitis može nastati zbog različitih uzroka, uključujući virusne infekcije, prekomernu konzumaciju alkohola, upotrebu određenih lekova i određene autoimune bolesti. Neki od simptoma koji ukazuju na probleme sa jetrom često se mogu javiti i tokom noći. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Hepatitis je ozbiljna upala jetre, vitalnog organa odgovornog za mnoge važne funkcije u ljudskom telu, uključujući detoksikaciju, sintezu proteina i varenje.

Postoji razlika između akutnog i hroničnog hepatitisa. Akutno stanje je iznenadna, kratkotrajna upala jetre koja može biti teška i preći u hronično stanje, za koje se smatra da nastaje ako zapaljenje jetre traje duže od šest meseci.

Simptomi kao što su žutica i bolovi u stomaku su već dobro poznati kada je u pitanju oboljenje jetre, ali ima i onih koji su manje poznati, a mogu se pojaviti na nogama i stopalima, naročito noću, u vidu sledećih znakova:

Oticanje nogu i stopala

Hepatitis može uticati na sposobnost jetre da reguliše tečnost u telu, što dovodi do nakupljanja tečnosti i vidljivog otoka. Ako imate dugotrajne otoke, važno je da se obratite lekaru.

Neobičan bol i nelagodnost

Hepatitis može izazvati bol i nelagodnost u nogama i stopalima, posebno noću. Može da varira od blagog do jakog pulsirajućeg i stalnog bola.

oteceni-zglobovi-shutterstock-2192688037.jpg
Shutterstock 
Hepatitis može uticati na sposobnost jetre da reguliše tečnost u telu što dovodi do otečenih nogufoto: Shutterstock

Promene na koži

Promene u boji ili neobični tragovi na nogama i stopalima mogu ukazivati na probleme sa jetrom. Hepatitis može dovesti do brojnih problema sa kožom, uključujući tamnjenje ili žutilo kože zbog disfunkcije jetre.

Sindrom nemirnih nogu

Hepatitis može izazvati sindrom nemirnih nogu, stanje u kojem osećate nekontrolisanu želju da pomerite noge, često praćenu nelagodnošću.

Noćni grčevi

Grčevi u nogama koji se često javljaju noću mogu biti suptilan pokazatelj problema sa jetrom. Hepatitis može uticati na ravnotežu elektrolita u telu, što dovodi do grčeva u mišićima.

Prevencija

Prevencija hepatitisa uključuje praktikovanje dobre higijene, izbegavanje rizičnog ponašanja kao što je nezaštićen seksualni odnos. Preventivne mere i vakcinacija mogu u velikoj meri smanjiti rizik od hepatitisa.

grc-u-nozi-shutterstock-2111020496.jpg
Shutterstock 
Grčevi u nogama koji se često javljaju noću mogu biti suptilan pokazatelj problema sa jetrom.foto: Shutterstock

Alarmantna statistika

U svetu više od 1,1 miliona života izgubljeno je svake godine zbog posledica infekcije hepatitisom B i C, dok svakih 30 sekundi u svetu jedna osoba izgubi život od posledica bolesti povezanih sa hepatitisom. Virus je ipak moguće trajno odstraniti iz organizma ranim otkrivanjem i adekvatnom antivirusnom terapijom, ukoliko se na vreme testiramo i savladamo neopravdan strah i stigmatizaciju.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs