Jetra svakog dana proizvodi žuč, pretvara hranljive materije iz vaše ishrane, čisti toksine iz krvi, razlaže masti, alkohol i lekove, kontroliše nivo šećera i hormona u krvi, skladišti gvožđe i još mnogo toga.

Doktor Saleh Alkahtani, direktor kliničkog istraživanja jetre za Džon Hopkins Medisin, napominje da ne treba čekati da se pojave simptomi da biste posimnjali da postoji neko oboljenje jetre, piše Hopkinsmedicine.

Ovo je pet najvećih faktora rizika za razvoj bolesti jetre.

Izloženost toksinima

Iako je jetra odgovorna za čišćenje krvi od toksina, prekomerno izlaganje toksinima može biti štetno. Pročitajte oznake upozorenja na hemikalijama koje koristite u kući i operite voće i povrće pre konzumiranja kako biste bili sigurni da ne unosite pesticide.

Štetni dodaci ishrani

Samo zato što je dodatak označen kao „prirodan“ ne znači da je dobar za vas – mnoge biljke i suplementi su povezani sa oštećenjem jetre.

- Dvadeset procenata oštećenja jetre u SAD je uzrokovano biljem. Uzimanje više od jednog leka ili biljaka koja utiču na jetru može pogoršati problem. Obavestite svog doktora o svim lekovima i suplementima koje uzimate, čak i povremenim ili bez recepta - kaže dr Alkahtani.

jetra-transplantacija-shutterstock-2169353259.jpg
Shutterstock 
Bolest masne jetre je najbrže rastući razlog za potrebu za transplantacijom jetre na svetufoto: Shutterstock

Previše alkohola

Alkoholna masna jetra, koja uzrokuje upalu jetre (alkoholni hepatitis), eventualno ožiljke (cirozu), pa čak i rak jetre, je proces koji počinje nakon samo četiri alkoholna pića dnevno za muškarce i dva za žene. Dok se simptomi pojave, vaša jetra može biti oštećena bez popravke.

Gojaznost, dijabetes ili visok holesterol

Ovi zdravstveni problemi mogu izazvati nealkoholnu masnu bolest jetre, koja takođe može dovesti do ciroze i raka jetre.

- Bolest masne jetre je najbrže rastući razlog za potrebu za transplantacijom jetre na svetu. Kao i kod alkoholne masne jetre, ona se može preokrenuti u „masnoj“ fazi smanjenjem unosa jednostavnih ugljenih hidrata kao što su hleb i šećer i uzimanjem više voća, povrća i proteina - kaže dr Alkatani.

Nasledne bolesti jetre

Bez obzira da li ste vi ili član porodice imali bolest jetre, možda ćete biti podložniji bolestima jetre. Na primer, hepatitis B ili C i hemohromatoza su faktori rizika za rak jetre.

Ako je bliski rođak ikada imao genetsku bolest jetre, kao što je hemohromatoza, Vilsonova bolest ili nedostatak alfa-1-antitripsina, trebalo bi da pazite na simptome.

Prenela: O.M.

(izvor: hopkinsmedicine.org/Zdravlje.Kurir.rs)