LEČENJE HEPATITISA B I C SPREČAVA NAPREDOVANJE RAKA KRVI: Ključ je u antivirusnoj terapiji
Foto: Shutterstock

NOVA STUDIJA

LEČENJE HEPATITISA B I C SPREČAVA NAPREDOVANJE RAKA KRVI: Ključ je u antivirusnoj terapiji

Zdravlje -

Izvanredan oporavak pacijenta od multiplog mijeloma (raka krvi) pre nekoliko godina privukao je pažnju istraživača, koji su bili zapanjeni činjenicom da je pacijent lečen od sasvim druge bolesti. Nova istraživanja potvrđuju tu povezanost i savetuju ranije davanje antivirusne terapije.

Interesovanje za potencijalnu vezu hepatitisa i kancera je navelo španski i francuski tim naučnika da otkriju da su virus hepatitisa B (HBV) i virus hepatitisa C (HCV) povezani sa razvojem višestrukog mijeloma i ranijih nekanceroznih stadijuma poznatih kao monoklonalne gamopatije.

Nedavna studija potvrđuje da bi rano otkrivanje hepatitisa B i C moglo pomoći lekarima da spreče napredovanje monoklonskih gamopatija u rak – lečenjem tih virusnih infekcija.

- Pokazujemo da antivirusna terapija poboljšava preživljavanje pacijenata sa multiplim mijelomom pozitivnih na hepatitis B - kaže biomedicinski naučnik Alba Rodrigez Garsija iz Jedinice za klinička istraživanja hematoloških maligniteta u Španiji i kolege u naučnom članku.

Naša studija takođe potvrđuje u velikoj kohorti da antivirusni tretman poboljšava ishod multiplog mijeloma za pacijente koji imaju hepatitis C, navodi se u članku.

leukemija, test krvi
foto: Shutterstock

Hronična limfocitna leukemija i limfom povezane sa infekcijama

Višestruki mijelom je rak koji se razvija u koštanoj srži iz abnormalnih plazma ćelija – vrste belih krvnih zrnaca koja normalno stvaraju antitela za borbu protiv infekcija. Bolest se karakteriše višestrukim tumorima.

Abnormalne plazma ćelije se razmnožavaju i prave previše antitela, što varira od slučaja do slučaja. Antitelo, koje se naziva protein mijeloma, može se koristiti kao biomarker za ukazivanje na prisustvo raka ili sličnog stanja.

Pre višestrukog mijeloma, postoje ranije faze bolesti koje se nazivaju monoklonalna gamopatija neodređenog značaja (MGUS) i tinjajući mijelom (SMM).

Istraživanje i lečenje višestrukog mijeloma su napredovali, ali se bolest i dalje smatra neizlečivom. Hronična limfocitna leukemija i limfom – dve su bolesti koje su takođe povezane sa dugotrajnim infekcijama.

Multipli mijelom
foto: Shutterstock

Mijelom je u vezi sa HIV-om i drugim virusima

Istraživači su takođe otkrili vezu između višestrukog mijeloma i infekcija drugim virusima kao što su HIV ili Epstin-Bar virus. Otkrivanje šta pacijentova antitela pokušavaju da napadnu može pomoći u kontroli bolesti.

Ista grupa naučnika je ranije objavila studiju (2022. godine) u kojoj je učestvovalo devet pacijenata sa hepatitisom C sa monoklonskom gamopatijom. Oni koji su bili lečeni antivirusnim lekovima pokazali su veće poboljšanje kod multiplog mijeloma ili monoklonalne gamopatije u poređenju sa onima koji nisu bili pod tom terapijom.

Još više ohrabruje i to što su antivirusni lekovi jednog od pacijenata sa multiplim mijelomom doveli u dugoročnu potpunu remisiju (odsustvo bolesti) tokom četiri godine.

Sa antivirusnim tretmanom pacijenti sa hepatitisom B ili C imaju bolje šanse za preživljavanje
Sa antivirusnim tretmanom pacijenti sa hepatitisom B ili C imaju bolje šanse za preživljavanjefoto: Profimedia

Antivirusnu terapiju treba propisati što je ranije moguće

Nova studija Rodriguez Garsije i tima stručnjaka, uključivala je 45 pacijenata sa monoklonskom gamopatijom i hepatitisom B. U 36,7 procenata slučajeva, gde su uspeli da otkriju vrstu prekomerne proizvodnje antitela, terapija je posebno je ciljala na virus hepatitisa B, što sugeriše da je njihova gamopatija izazvana zbog prisustva HBV. Nakon što su primili antivirusni tretman, kod dva od tih pacijenata gamopatija nije dalje napredovala.

Zatim su analizirali veću grupu od više od 2.500 pacijenata sa multiplim mijelomom sa hepatitisom B ili C. U obe grupe su otkrili da oni koji su primali antivirusni tretman imaju veće šanse za preživljavanje.

- Ova studija pokazuje važnost antivirusnih tretmana za pacijente sa klonalnim gamopatijama izazvanim hepatitisom B ili C uključujući multipli mijelom - zaključuju autori i savetuju da „antivirusnu terapiju treba propisati što je ranije moguće u razvoju klonalnih gamopatija povezanih sa HBV ili HCV".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Haematologica.

Prenela:O.M.

(kurir.rs/sciencealert.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track