5 faktora rizika za razvoj bolesti jetre: Ne čekajte da se pojave simptomi, okrenite se prevenciji
Jetra svakog dana proizvodi žuč, pretvara hranljive materije iz vaše ishrane, čisti toksine iz krvi, razlaže masti, alkohol i lekove, kontroliše nivo šećera i hormona u krvi, skladišti gvožđe i još mnogo toga.
Doktor Saleh Alkahtani, direktor kliničkog istraživanja jetre za Džon Hopkins Medisin, napominje da ne treba čekati da se pojave simptomi da biste posimnjali da postoji neko oboljenje jetre, piše Hopkinsmedicine.
Ovo je pet najvećih faktora rizika za razvoj bolesti jetre.
Štetni dodaci ishrani
Samo zato što je dodatak označen kao „prirodan“ ne znači da je dobar za vas – mnoge biljke i suplementi su povezani sa oštećenjem jetre.
- Dvadeset procenata oštećenja jetre u SAD je uzrokovano biljem. Uzimanje više od jednog leka ili biljaka koja utiču na jetru može pogoršati problem. Obavestite svog doktora o svim lekovima i suplementima koje uzimate, čak i povremenim ili bez recepta - kaže dr Alkahtani.
Previše alkohola
Alkoholna masna jetra, koja uzrokuje upalu jetre (alkoholni hepatitis), eventualno ožiljke (cirozu), pa čak i rak jetre, je proces koji počinje nakon samo četiri alkoholna pića dnevno za muškarce i dva za žene. Dok se simptomi pojave, vaša jetra može biti oštećena bez popravke.
Gojaznost, dijabetes ili visok holesterol
Ovi zdravstveni problemi mogu izazvati nealkoholnu masnu bolest jetre, koja takođe može dovesti do ciroze i raka jetre.
- Bolest masne jetre je najbrže rastući razlog za potrebu za transplantacijom jetre na svetu. Kao i kod alkoholne masne jetre, ona se može preokrenuti u „masnoj“ fazi smanjenjem unosa jednostavnih ugljenih hidrata kao što su hleb i šećer i uzimanjem više voća, povrća i proteina - kaže dr Alkatani.
Prenela: O.M.
(izvor: hopkinsmedicine.org/Zdravlje.Kurir.rs)
Dijabetes za početnike: Dijetetičar otkriva šta sve morate promeniti u ishrani kad dobijete dijagnozu