Kako hronični zatvor utiče na zdravlje srca? Ovaj problem mučio je i čuvenog Elvisa Prislija
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia, Shutterstock

važno

Kako hronični zatvor utiče na zdravlje srca? Ovaj problem mučio je i čuvenog Elvisa Prislija

Bolesti -

Nova studija je otkrila da je opstipacija uobičajen, ali zanemaren faktor rizika za kardiovaskularne događaje, uključujući srčani udar, srčanu insuficijenciju ili moždani udar.

Zatvor je jedan od najčešćih gastrointestinalnih poremećaja, koji pogađa otprilike 14 odsto globalne populacije. Nedavna istraživanja sugerišu da je sklonost zatvoru kod pojedinih osoba usko povezan sa njihovim celokupnim zdravljem.

Analiza je zasnovana na zdravstvenim podacima više od 400.000 pojedinaca Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Monash u Australiji, osobe sa konstipacijom su imale dva do tri puta veću verovatnoću da dožive veliki srčani događaj.

Čini se da visok krvni pritisak samo pogoršava opasnost. Ispitanici u analizi koji su imali i hipertenziju i konstipaciju imali su 34 posto veće šanse da dožive srčani događaj.

- Tradicionalni kardiovaskularni faktori rizika kao što su visok krvni pritisak, gojaznost i pušenje odavno su prepoznati kao ključni pokretači srčanih bolesti. Međutim, samo ovi faktori ne objašnjavaju u potpunosti pojavu velikih srčanih smetnji. Ova studija je istraživala potencijalnu ulogu zatvora kao dodatnog faktora rizika, otkrivajući zabrinjavajuće rezultate - objašnjava medicinski istraživač Fransin Markes iz Monaša.

Čuveni Elvis Prisli imao je problem sa hroničnim zatvorom i preminuo od jakog srčanog udara
Čuveni Elvis Prisli imao je problem sa hroničnim zatvorom i preminuo od jakog srčanog udarafoto: Profimedia

Elvis Prisli preminuo od posledica hroničnog zatvora

Možda najpoznatiji primer potencijalno opasnih posledica hroničnog zatvora je Elvis Prisli. Elvis je preminuo 1977. u 42. godini od ogromnog srčanog udara, koji je javio kao poslediac prevelikog naprezanja usled hroničnig zatvora.

Iako još uvek postoji velika misterija oko Elvisove smrti, a 'loše' srce i zloupotreba droga su najverovatnije takođe imali ulogu, takođe je tačno da je patio od hroničnog zatvora, verovatno uzrokovanog lošom ishranom i lekovima protiv bolova.

Njegova obdukcija je otkrila uvećani "megakolon" (značajno proširenje debelog creva) kada je umro, blokiran stolicom nalik na glinu od pre nekoliko meseci.

Dok je uzrok Elvisove smrti i dalje spekulativan, neki stručnjaci, uključujući njegovog ličnog lekara, pretpostavljaju da je usled velikog naprezanja u toaletu 'Kralj rokenrola' možda podigao svoj krvni pritisak i otkucaje srca na opasne nivoe.

Novo istraživanje UK Biobank sugeriše da je opstipacija zaista nedovoljno cenjeni faktor rizika za visok krvni pritisak i velike neželjene kardiovaskularne događaje.

Značajan deo populacije može biti izložen povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti zbog zdravlja creva
Značajan deo populacije može biti izložen povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti zbog zdravlja crevafoto: Shutterstock

Veliki uticaj imaju i geni

Računarski biolog Letician Camargo Tarvares, koautor novog rada, kaže da su ona i njen tim u Monašu otkrili značajne genetske korelacije između zatvora i različitih oblika štetnih kardiovaskularnih događaja, "što ukazuje da zajednički genetski faktori mogu biti u osnovi oba stanja."

Elvisova ćerka, Liza Mari Prisli, preminula je 12. januara 2023. godine od srčanog zastoja nakon opstrukcije tankog creva u 54. godini, što je delimična ili potpuna blokada donjeg creva.

- Nalazi ove studije ukazuju na to da značajan deo populacije može biti izložen povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti zbog zdravlja creva - kaže Markes.

Ali dalja istraživanja su neophodna da bi se razumelo kako hronična konstipacija može dugoročno uticati na kardiovaskularni sistem.

Studija je objavljena u American Journal of Phisiologi-Heart and Circulatori Phisiologi.

Prenela: O.M.

(izvor: sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs)

Bonus video:

01:25

IVAN MILINKOVIĆ O KONCERTU KOJI ĆE SADRŽATI NAJRAZLIČITIJE ŽANROVE! Čarobno izveo pesmu Elvis Prislija u studiju Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track