Kako se smrznuto rame može odmrznuti? Stručnjak otkriva šta je rešenje za jak bol u ramenom zglobu
Foto: Shutterstock

VAŽNO JE

Kako se smrznuto rame može odmrznuti? Stručnjak otkriva šta je rešenje za jak bol u ramenom zglobu

Bolesti -

Smrznuto rame, odnosno ukočeno rame je stanje kod koga su glavni problemi bol i ukočenost ramena. Javlja se kod oko dva odsto stanovništva, mnogo je češći kod žena nego kod muškaraca, a najčešće pogađa populaciju između 40 i 60 godina starosti.

Zašto nastaje sindrom smrznutog ramena, kako se postavlja dijagnoza i na koji način se ovaj problem tretira, pitali smo Srđana Anđelkova, fizioterapeuta specijalistu.

U simptomatologiji pacijenata sa smrznutim ramenom dominiraju bol i izrazito ograničena pasivna i aktivna pokretljivost u ramenom zglobu. Pacijenti sa smrznutim ramenom u anamnezi najčešće navode podatak o manjoj povredi ramena kojoj nisu pridavali većeg značenja sve do razvoja simptoma zbog kojih su se javili lekaru i fizioterapeutu – objašnjava Anđelkov.

Jak bol koji budi iz sna

Za smrznuto rame, dodaje naš sagovornik, karakterističan simptom je bol koja jača tokom vremena, koja budi iz sna. Bol se javlja u stanju mirovanja, često je konstantan i pojačava se prilikom pokreta.

– Postoji i palpacijska osetljivost na dodir na području hvatišta deltoidnog mišića i ograničen opseg pokreta u ramenu, posebno rotatorni pokreti. Kako bolest napreduje, dolazi do ukočenosti zgloba ramena.

Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista
Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista foto: Privatna Arhiva

Bol je lociran na spoljnoj i prednjoj strani ramena, ali se često širi niz ruku

Kako se postavlja dijagnoza?

Prema rečima našeg sagovornika dijagnostika smrznutog ramena sprovodi se uglavnom na osnovu temeljne anamneze i kliničke slike, uz upotrebu dijagnostičkih manuelnih testova i radioloških metoda zbog isključivanja drugih, potencijalno opasnijih stanja.

– Ultrazvuk ramenog zgloba danas je standard ozbiljne ortopedske prakse.

Magnetna rezonanca daje najbolji uvid

Magnetna rezonanaca ipak daje najviše podataka o unutrašnjim zglobnim strukturama, dok rendgenski snimci ne pokazuju značajnije koštano-zglobne promene.

Oporavak traje i do godinu dana

Do oporavka može doći spontano, često u roku od godinu dana, nešto ređe u dužem vremenskom periodu.

– U lečenju smrznutog ramena važno je metodama fizikalne terapije održati opseg pokreta i trofiku (kvantitet mišićne mase) mišića ramenog obruča, kako bi rame ostalo u funkciji jednom kada se upalni proces povuče.

Terapija je usmerena ka smanjenju bola kod pacijenta, što se može postići na nekoliko načina.

– Najčešće se kombinovano primenjuju vežbe istezanja ramena, kao i one koje će pacijent sam kod kuće da ponavlja.

Fizikalna terapija podrazumeva primenu elektroterapije, lasera, tekara, akupunkture, kineziotraka i oralnih antiupalnih nesteroidnih lekova.

Najčešće se kombinovano primenjuju vežbe istezanja ramena, kao i one koje će pacijent sam kod kuće da ponavlja
Najčešće se kombinovano primenjuju vežbe istezanja ramena, kao i one koje će pacijent sam kod kuće da ponavljafoto: Shutterstock

Operacija samo ako ništa drugo ne donese rezultat

Kod nekih stanja, ako se upala ne smiri, može se aplikovati blokada, odnosno injekcija koja sadrži kombinaciju kratkodelujućeg anestetika i dugodjelujućeg kortikostereoida.

– Samu kod slučajeva otpornih na konzervativni tretman preporučuje se operativno lečenje opuštanja zgloba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track