Danas se obležava Međunarodni dan atopijskog dermatitisa, te skrećemo pažnju na ovo najčešće kožno oboljenje, ujedno i najčešće atopijsko oboljenje.

Atopijaoznačava predispoziciju za razvoj različitih alergijskih stanja, pri čemu telo proizvodi specifična IgE antitela kao odgovor na alergene.

Svaka četvrta osoba na svetu, ali i kod nas, pati od nekog oblika alergije, uključujući 7-18 odsto školske dece.

Atopijska stanja obuhvataju ekcem, alergije na hranu i respiratorne alergije, kao što su alergijski konjunktivitis, rinitis i bronhijalna astma. Ovaj progresivni razvoj alergijskih stanja zove se "alergijski marš", ali simptomi se ponekad javljaju individualno, mimo očekivanog redosleda ili se zaustavljaju u nekoj od ovih faza.

Prvi stepen atopije - ekcem

Ekcem se najčešće razvija rano u detinjstvu, već između drugog i dvanaestog meseca života. Karakteriše ga jak svrab praćen crvenim pečatima na koži koji se pojavljuju i nestaju premeštajući se sa mesta na mesto, bez nekog posebnog reda: potkolenicama, podlakticama, usnama, obrazima, glavi…

ekcem-beba-shutterstock-2264490551.jpg
Shutterstock 
najčešće razvija rano u detinjstvu, već između drugog i dvanaestog mesecafoto: Shutterstock

Ne može da se izleči, već samo stavi pod kontrolu. Emolijentne kreme, ali i kortikosteroidne kreme i masti, koje ne treba izbegavati, već im ograničiti upotrebu, su glavno oružje.

Uz ugla pacijenata

Iz Nacionalnog udruženja Alergija i ja poručuju da je ekcem mnogo više od kožne bolesti i da utiče na svakodnevni život više nego što se vidi na samoj koži.

- Ok, znamo da nije životno ugrožavajuća bolest, ali taj svrab koji prati ovo oboljenje je najintenzivniji u dermatologiji. Zamislite samo da ne možete da uradite najjednostavniju aktivnost kao što je na primer oblačenje, jer vas koža toliko svrbi, peče, pa čak i boli - kaže predsednica ovog udruženja Snežana Šundić Vardić.

Zamislite da ne možete da spavate od svraba i da to traje danima, mesecima, godinama, dodaje. I tako umorni od svega, treba da se mažete i da koristite raznu terapiju, a često vam nije bolje.

koprivnjaca-shutterstock-1471090937.jpg
Shutterstock 
promena životnih navika ne utiče na boljitakfoto: Shutterstock

- Tako počinjete da sumnjate i u lekare i u terapiju, jer vam ništa nije bolje. Kako se ekcem iznova i iznova vraća, probate sami da izbacite neke namirnice iz ishrane, jer ste čuli da su alergeni potencijalni uzročnici. Istina je pak daishrana i alergeni često uglavnom ne utiču na atopijski ekcem. Ne znate uzrok. Promenili ste sve životne navike, a nema boljitka. I tako iz godine u godinu, iz godine u godinu. Mogla bih ovako do sutra da nabrajam kroz šta prolaze pacijenti i porodice u kojima ima AE - navodi Snežana Šundić Vardić.

Atopijski ekcem je hronično oboljenje. Često ne dolazi samo iprati ga još jedno atopijsko oboljenje. Atopijski ekcem je i genetski uzrokovana bolest i često ne pati samo jedan član porodice. U stvari, istina je da ako u porodici ima samo jedna osoba koja ima AE, zapravo cela porodica pati, poručuje.

Za više informacija o alergijama posetite sajt Nacionalnog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani - Alergija i ja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Alergijaija.com/Alergijaija/Zdravlje.kurir.rs