Njeno putovanje nije bilo samo otkrivanje alergijskih bolesti kod svoje dece, od atopijskog dermatitisa, nutritivnih i inhalatornih alergija, do astme, već i suočavanje sa sistemskim problemima u zdravstvenom sistemu i društvu.

Snežana Šundić Vardić vrlo specifičnu ličnu i profesionalnu priču. Pre šest godina osnovala je Nacionalno udruženje "Alergija i ja" iz potpuno "sebičnih" razloga - zbog problema unutar svoje porodice odlučila da se bori za bolji položaj pacijenata, jer je od sistema zdravstvene zaštite nije imala preveliku podršku. Sa sjajne pozicije u marketingu jedne kompanije u potpunosti se posvetila tada novosonovanom udruženju.

U vrtiću nisam naišla na razumevanje

Njen susret sa alergijama desio se pre tačno 21 godinu, kada je njena bratanica Sofija razvila teške simptome alergija.

- Sofija je patila od atopijskog dermatitisa, višestrukih alergija na hranu, alergijskog rinitisa i astme, bolestima koja su znatno uticala na njenu svakodnevnicu, razvijanje ličnosti i psihološko stanje. Ovo iskustvo je bilo uvod u sopstvenu borbu kada sam postala majka - navodi naša sagovornica.

sneska-2.jpg
Privatna Arhiva 
Snežana Šundić Vardićfoto: Privatna Arhiva

Stariji sin je dobio astmu

Njeno prvo dete je takođe razvilo alergije i astmu koju su, nakon mnogo truda, uspeli da stave pod kontrolu. Međutim, kada im se rodio drugi dečak, simptomi atopijskog ekcema i alergije na proteine kravljeg mleka su se brzo manifestovali, što je bio samo početak otkrivanja drugeh alergija visokih klasa.

- Ovi problem su doveli je do nespavanja, konstantnih infekcija izazvanih češanjem, učestalih odlazaka u hitnu službu prilikom uvođenja prve hrane i jakih manifestacija alergija. Zatim su nastali i drugi izazovi: Koju hranu uvesti detetu koje reaguje na sve namirnice? Kako napraviti raznovrsan obrok od tako malog broja namirnica koje je smeo da konzumira? Kako razlikovati da li je dete alergično na neku namirnicu ili mu se atopijski ekcem pogoršava iz drugih razloga - kaže Snežana.

Onda su usledili problemisa obezbeđivanjem adekvatnih obroka u vrtiću, nerazumevanje okoline i česta diskriminacija koji su samo dodatno pojačavali njenu odlučnost da razumevanje alergijskoh bolesti u društvu mora da se promeni.

snezana-sundic-vardic-i-sin.jpg
Privatna Arhiva 
snežana sa mlađim sinomfoto: Privatna Arhiva

Svaki izlazak napolje predstavljao je rizik

- Svaki izlazak napolje predstavljao je rizik - kako kupiti namirnice koje ne sadrže alergene, kojim deklaracijama verovati, šta raditi na putovanjima, kako reagovati u slučaju alergijske reakcije... Za dete koje može da reaguje veoma burno, do razvijanjaanafilaktičkog šokai to samo na tragove određene namirnice - mnoge situacije su visoko rizične: dodir, poljubac, udah…

Shvatila je, kaže, da se i atmosfera u društvu i mnoge društvene okolnosti, od vrtića, škola, restorana, deklaracija na proizvodima, do zdravtvene podrške, odnosno dijagnostike, specijalističkih pregleda, terapija - moraju promeniti.

- Krenula sam da se borim ne samo za svoje dete, već za svako dete koje se suočava sa sličnim oboljenjima.

Borba za oralnu imunoterapiju

Ponosna je što danas Udruženje broji više od 1.900 članova.

snezana-sundic-vardic3.jpg
Privatna Arhiva 
udruženje je nedavno proslavilo šesti rođendanfoto: Privatna Arhiva

- Na svojim redovnim događajima obezbedili su preko 2500 besplatnih alergoloških pregleda zahvaljujući saradnji sa 25 lekara specijalista. Borba za registraciju inovativnih lekova za teže slučajeve i uvođenje oralne imunoterapije za alergije na hranu su samo neki od ciljeva.

- Pored divnih lekara koje imamo kod nas u zemlji, koji su naši saveznici i velika podrška, za lečenje visokih klasa alergija na hranu odlazim I Hrvatsku, gde se OIT sprovodi već decenijama. To je jedan od mojih glavnih ciljeva i ciljeva udruženja, kada su nutritivne alergije u pitanju – dostupnost savremene terapije i konačno izlečenje.

Na listi želja je i otvaranje specijalizovane bolnice za lečenje alergija, u kojoj bi pacijent dobio multidisciplinaran pristup lečenju, jer alergije se manifestuju na različite sisteme organa i treba uključiti više specijalista, od alergologa i imunologa, do dermatovenerologa, otorinolaringologa, pulmologa, dijetologa, nutricionistu i psihologa.

snezana-sundic-vardic-2.jpg
Privatna Arhiva 
sa članicama udruženjafoto: Privatna Arhiva

Snežana je zahvaljujući izgrađenim odnosima sa inostranim alergološkim udruženjima (GAAPP, European Federation of Allergy and Asthma, European Respiratory Sociaty, Global skin) obišla svet i na njihovim primerima naučila kako se uvode nove inicijative u javno zdravstvo i šta sve udruženja pacijenata zapravo mogu, a kod nas njihov uticaj tek počinje da raste.

Za samo udruženje kaže da je njena životna misija.

Pokretač inicijativa

Udruženje "Alergija i ja" je pokretač brojnih inicijativa, ovo su samo neke od njih:

  • Uvođenje bar jednog bezbednog obroka bez alergena u domaćim restoranima za obolele od teških nutritivnih alergija
  • Ishrana bez alergena u školama
  • Obuka pedagoških radnika u vrtićima širom Srbije kako se ponašati u slučaju anafilaktičkog šoka
  • Uvođenje adrenalinskog pena da može svuda da se kupi i da može svuda da se dobije na recept

Nataša Lazović