Slušaj vest

Povišen krvni pritisak (hipertenzija) predstavlja ozbiljan faktor rizika za osobe koje već imaju dijabetes, jer može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara i oštećenja bubrega.

Prekomeran unos soli može povećati telesnu težinu

Gojaznost je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Takođe, višak soli može smanjiti osetljivost na insulin, što otežava telu da reguliše nivo šećera u krvi.

So ne izaziva dijabetes

Iako so sama po sebi ne izaziva dijabetes, može pogoršati stanje onih koji već pate od ove bolesti, otežavajući im kontrolu glukoze u krvi.

Visok unos soli takođe može izazvati zadržavanje tečnosti u organizmu, što može dovesti do otoka, naročito kod osoba sa visokim nivoima šećera u krvi.

Ovaj efekat može dodatno povećati krvni pritisak i doprineti pogoršanju stanja osoba sa dijabetesom. Prekomerna količina soli takođe može izazvati naprezanje bubrega, što je dodatni problem za osobe koje već pate od visokog krvnog pritiska ili dijabetesa.

Iako konzumacija soli ne izaziva direktno dijabetes, može stvoriti povoljan okruženje za razvoj komplikacija vezanih za ovu bolest, kao što su oštećenje krvnih sudova, povećani rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i bolesti bubrega.

shutterstock_1995438632.jpg
Prekomerni unos soli može povećati telesnu težinu i smanjiti osetljivost na insulin Foto: Shutterstock

Prekomerni unos soli može povećati telesnu težinu

Preporučuje se da osobe sa dijabetesom ili povišenim krvnim pritiskom ograniče unos natrijuma na dnevno ispod 2.000 mg, jer je dokazano da visok unos soli doprinosi povećanju rizika od komplikacija.

S obzirom na to da prekomerni unos soli može povećati telesnu težinu i smanjiti osetljivost na insulin, važno je kontrolisati unos soli i izbegavati prerađenu hranu, brzu hranu i grickalice koje sadrže visok nivo natrijuma.

Preporučuje se da se izaberu sveže namirnice, voće, povrće i nemasni proteini kako bi se smanjio rizik od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Nekoliko saveta za smanjenje unosa soli:

  • Pazite na etikete proizvoda – Proverite količinu natrijuma u prerađenoj hrani i birajte proizvode sa niskim sadržajem soli.
  • Pripremajte hranu kod kuće – Pripremite sveže obroke koristeći sveže sastojke i minimalizujte količinu soli u jelima. Koristite bilje i začine kao alternativu za dodavanje ukusa.
  • Smanjite unos prerađene hrane – Pokušajte da se klonite proizvoda kao što su konzervirane supice, brza hrana, slanina, kobasice, grickalice, kečap, sojini sosovi i druge prerađene grickalice koje sadrže visok nivo soli.

Za prevenciju dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa visokim krvnim pritiskom i telesnom težinom, važno je održavati zdrav način ishrane, kontrolisati unos soli i pridržavati se preporučenih dnevnih limita za unos natrijuma.

Balkanski doručak, popularan širom sveta zbog svojih zdravstvenih prednosti, pomaže u regulaciji šećera i holesterola, a evo šta uključuje

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs