PRIRODNO TERAPEUTSKO SREDSTVO: Hormon koji se luči tokom vežbanja može pomoći u zaštiti od Alchajmerove bolesti
Foto: Profimedia

studija otkriva

PRIRODNO TERAPEUTSKO SREDSTVO: Hormon koji se luči tokom vežbanja može pomoći u zaštiti od Alchajmerove bolesti

Fitnes -

Hormon koji ljudi stvaraju tokom vežbanja može biti novi način terapije za Alchajmerovu bolesti, navodi nova studija.

Istraživači su otkrili da hormon irisin izazvan vežbanjem može da smanji i plak i tau čvorove karakteristične za bolest.

Pre toga, isti tim je razvio prve 3D modele kulture ljudskih ćelija Alchajmerove bolesti, koje je mogao da koristi u ovom novom istraživanju uticaja hormona irisina na amiloid beta u mozgu - piše Health Day a prenosi US news.

Povećanje cirkulišućih nivoa hormona irisina dobijenog iz mišića kroz vežbanje reguliše metabolizam glukoze i lipida u masnom tkivu. Takođe povećava potrošnju energije.

Hormon irisin koji se luči tokom vežbanja takođe povećava potrošnju energije.
Hormon irisin koji se luči tokom vežbanja takođe povećava potrošnju energije.foto: Profimedia

Hormon irisin potencijalno koristan kao terapeutsko sredstvo

Prethodna istraživanja su pokazala da je irisin prisutan u ljudskim i mišjim mozgovima. Njegovi nivoi su niži kod pacijenata sa Alchajmerom.

- Prvo, otkrili smo da je tretman irisinom doveo do značajnog smanjenja amiloidne beta patologije. Drugo, pokazali smo da se ovaj efekat irisina može pripisati povećanoj aktivnosti neprilizina koji se izlučuje iz ćelija u mozgu zvanih astrociti - rekao je autor studije Se Hoon Choi, iz Jedinice za genetiku i istraživanje starenja u Opštoj bolnici Massachusetts u Bostonu.

Kod miševa, hormon irisin ubrizgan u krvotok može doći do mozga, što ga čini potencijalno korisnim kao terapeutsko sredstvo.

- Naši nalazi pokazuju da je irisin glavni posrednik povećanja nivoa neprilizina izazvanog vežbanjem, što dovodi do smanjenog opterećenja beta amiloida, što sugeriše novi put za terapije usmerene na prevenciju i lečenje Alchajmerove bolesti - rekao je Rudolf Tanzi, stariji autor studija i direktor Jedinice za genetiku i istraživanje starenja.

Nalazi studije objavljeni su 8. septembra u časopisu Neuron.

(kurir.rs/usnews.com/healthday.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track