OVA VEŽBA JE MNOGIMA PROMENILA ŽIVOT: Kako da zategnete guzu dok sedite na poslu
Foto: Profimedia

Male cake za velike promene

OVA VEŽBA JE MNOGIMA PROMENILA ŽIVOT: Kako da zategnete guzu dok sedite na poslu

Fitnes -

Stručnjaci stalno ponavljaju: vežbajte, vežbajte, vežbajte. A vi ne stižete jer samo radite, radite, radite, a od silnog sedenja već primećujete da se salo polako ali sigurno lepi za vašu guzu i butine. E sad, lepa vest je da vi uopšte ne morate da idete u fitnes klub ili teretanu. Stezanjem gluteusa dok sedite i radite bilo koji posao možete sasvim lepo oblikovati vašu guzu.

Ovu vežbu možete da radite i dok sedite na poslu, u automobilu, kod kuće, dok stojite u redu ili čekate na semaforu…

Cela vežba se sastoji u tome da glutealni mišić čvrsto stegnete, izbrojite do 20 i potom opustite. Vežbu ponavljajte sa sve dužim stezanjem mišića. Cilj je da se dostigne 60 sekundi, ali sa pauzama između kontrakcija, ne dužim od pet do 10 sekundi.

Korisna je jednostavnija varijacija vežbe koja se sastoji od naizmeničnih kratkih kontrakcija i opuštanja, sa najmanje 15 ponavljanja. Zatezanjem glutealnih mišića jačaju se i karlični mišići.

Da se podsetimo

Jedno istraživanje pokazalo je da sedenje satima u jednom cugu može da dovede do raka, gojaznosti, dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti.

Studija Američkog društva za rak pokazala je da žene koje sede šest sati dnevno imaju 37 odsto više šansi da umru pre isteka 13-godišnjeg trajanja istraživanja, dok muškarci imaju 18 odsto više šansi za smrt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track